Om Tyra Kleen

Tyra Kleen (1874–1951) var konstnär, spiritist och världsresenär i det tidiga 1900-talet. Hon sökte sig till ockulta kretsar och utvecklade ett symbolistiskt konstnärligt uttryck.

Tyra-Kleen-Forbjuden-frukt-Syndafallet-1915-Foto-Mats-Arvidsson700x355.jpg

Tyra Kleen, Förbjuden frukt (Syndafallet), 1915. Riddarhuset/Valinge gård. Foto: Mats Arvidsson

Tyra Kleen föddes 1874 i Stockholm och växte upp på familjegården Valinge nära Nyköping i en adlig överklassmiljö. Hennes pappa var diplomat som tog med familjen på sina uppdrag, vilket gjorde henne resvan redan som ung.

Som konstnär skolades hon in i symbolismen och jugendstilen och är främst känd för sina symbolistiska litografier och för skildringar av dansare på Java och Bali (dagens Indonesien).

Esoteriska strömningar i samhället

Tyra Kleens levnadsår präglades av esoteriska strömningar i samhället. Den strikt naturvetenskapliga världsbilden kom att ifrågasättas vid förra sekelskiftet. Föreställningar om att allt är sammanlänkat, att allt levande har en livseld, kommunikation med andeväsen och andliga förädling samlas under paraplybegreppet esoterism. Under begreppet samlas rörelser som teosofi, spiritism, ockultism, alkemi och astrologi.

De esoteriska strömningarna har haft större inverkan på samhällsutvecklingen än man tidigare insett.

Tyra Kleen hade ett stort intresse för esoterismen. Hon var medlem i Teosofiska Samfundet, deltog i seanser och visade sin konst i teosofiska sammanhang.

Hon inspirerades av poeter som Charles Baudelaire (1821–1867) och Edgar Poe (1809–1849). Bland deras texter fann hon direkt inspiration till enskilda verk.

Tyra Kleens familj förvaltar samlingen 

Tyra Kleen dog barnlös och testamenterade hela sin kvarlåtenskap till det svenska Riddarhuset, med förbehållet att samlingen skulle hållas helt undangömd i 50 år efter hennes död.

I dag förvaltas samlingen av Tyra Kleens familj som tack vare sitt stora engagemang bidrar till att både forskning och att en Sverigeturné kan genomföras.

Uppdaterad: