Tyra Kleen - Ständigt sökande

Utställningen Tyra Kleen – Ständigt sökande visar den hittills mest omfångsrika presentationen av Tyra Kleens konstnärskap. Hennes intresse för det ockulta och andliga tog sig uttryck genom symbolistiska målningar och litografier. Utställningen bygger på de senaste forskningsrönen om Tyra Kleen och innehåller flera verk som inte visats tidigare.

Det-forlorade-paradiset700x390.jpg

Det förlorade paradiset. 1909, Tyra Kleen. Foto: Åmells konsthandel

Utställningsperiod: 12 oktober 2024–23 februari 2025
Vernissage: 12 oktober
Entré: Fri entré
Besök utställningen: Se museets öppettider och ta del av annan praktisk information inför ditt besök

Tyra Kleen (1874–1951) var konstnär, spiritist och världsresenär i det tidiga 1900-talet. Hon sökte sig till ockulta kretsar och utvecklade ett symbolistiskt konstnärligt uttryck. Tyra Kleens vilja att utmana samhälleliga, religiösa och sociala normer var drivkraften, både i hennes konstnärskap och författarskap.

Tyra Kleen gjorde både inre och yttre resor. Hennes stora intresse för dans förde henne till Indien, Java och Bali där hon kom att slå sig ner under en längre tid och kom bland annat att dokumentera och fotografera traditionella danser.

Tyra Kleen fick sin konstnärliga utbildning utomlands. Hon studerade bland annat på Konstakademien i München och vid flera akademier i Paris. Efter åren i Paris arbetade och studerade hon nära tio år i Rom.

Om utställningen

Utställningen bygger på de senaste forskningsrönen om Tyra Kleen och presenterar hennes konstnärskap i sin helhet med flera verk som inte visats tidigare.

Utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum. Den bygger på Karin Ström Lehanders senaste forskningsrön om Tyra Kleen. Karin Ström Lehander är doktorand vid Åbo Akademi, Finland.

Curator för utställningen är Helena Scragg, Norrköpings Konstmuseum i dialog med Karin Ström Lehander, doktorand, Åbo Akademi.

Utställningen är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum, Uppsala konstmuseum, Bohusläns museum, och Hallands Konstmuseum och visas 2024–2026.

Uppdaterad: