Up - Klara Lewis och Svante Pettersson

Klara Lewis har skapat ljudverket Up, speciellt för Uppsala konstmuseums trapphus. Till Otherwordly har Svante Pettersson skapat Up Light - en ljussättning av verket. Visas 19 oktober-10 december.

Klara Svante-sida.jpg

I ljudverket Up spelar mjuka klingande toner med ljuset i Uppsala konstmuseums trapphus, ritat av  arkitekten Carl Hårleman. Det bäddar in röster och steg som resonerar mot hårda material som sten och murbruk. Up är en stillsam smekning, en rörelse som leder vidare. Till Otherworldly presenteras det i en ny tappning, ljussatt av Up Light, ett verk skapat av Svante Pettersson.

Om konstnärerna

Klara Lewis är en kritikerrosad musiker och ljudskulptör och har under de senaste 9 åren presenterat sitt audiovisuella uttryck på klubbar, konstgallerier och på stora festivaler som Atonal, Mutek, Sonar och Semibreve. Hennes unika signum utgörs av ett kretslopp av ljud och material hämtat från vår omvärld.

Som barn gick hon på museets konstskola och har tillbringat många timmar i lokalerna genom åren. Relationen till platsen inspirerade till denna ljudinstallation, som är skapad på synthen Seaboard Rise, vars mjuka tangenter ger en mjuk klang speciellt, för museets trappa.  

Klara Lewis (f.1993) har gett ut fyra soloalbum och samarbetat med Simon Fisher Turner, Graham Lewis, Peder Mannerfelt och Nik Colk Void,

I över 20 år har Svante Pettersson verkat för att belysning ska utgå från människors upplevelser. Yrkesmässigt har han stegvis gått över från att vara ljusdesigner till anlitad ljuskonstnär. Till Otherworldly har hans uppdrag varit att fullfölja Klara Lewis ljudgestaltning med en ljussättning av både det arkitektoniska rummet och Klara Lewis ljudinstallation.

Uppdaterad: