Helena Franzén & Håkan Jelk - Brytpunkt

Helena Franzén är en av Sveriges främsta koreografer inom samtida dans. Med Håkan Jelk har hon skapat en rumslig installation av rörlig bild, ljud och ljus som väcker frågor om människans beroende av naturen och vår rovdrift av den.

 

Utställningsperiod: 13 april 2024–12 maj 2024 
Vernissage: Lördag 13 april 14.00
Entré: Fri entré
Besök utställningenSe museets öppettider och ta del av praktisk information inför ditt besök

Koreografen Helena Franzén och filmaren Håkan Jelk har skapat en utställning som består av en rumslig installation. Med rörlig bild, ljud, ljus, textil och scenografi utforskar den människans komplexa relation till naturen – från att vara en organisk del i ett ekologiskt sammanhang till känslor av maktlöshet och skuld.

Brytpunkt är en reflektion och en påminnelse om vår sköra existens, där rörelsen står i centrum. Utställningen bjuder in till fördjupning och eftertanke kring vår relation till naturen.

Installationen är en vidareutveckling av den hyllade dansföreställningen MIRAGE, som hade sin premiär på Dansens Hus Elverket i Stockholm under hösten 2023.

Dans i utställningen

Vid återkommande tillfällen dansar Helena Franzén i utställningen. Hon framför ett 25-minuters solo som ger kropp och rörelse till utställningen och väcker alla sinnen till liv. Emma Augustsson har skapat musiken till solot. 

Dansen framförs vid följande tillfällen: 

  • Torsdagar 18.30 och 19.30 (ej 18 april)
  • Lördagar 14.00 och 15.00
  • Söndagar 12.00 och 13.00 

I vårt kalendarium ser du alla aktuella datum och tider

Utställningen produceras på uppdrag av Region Uppsala, i samarbete med Uppsala konstmuseum.

Om Helena Franzén och Håkan Jelk

Sedan 2014 har Helena Franzén och Håkan Jelk skapat dansfilm tillsammans. Läs om deras konstnärskap.

Läs mer om Om Franzen och Jelk
Uppdaterad: