Samlingar

Upptäck Uppsala konstmuseums samlingar som består av mer än 14000 konstverk och designföremål.

Uppsala konstmuseums samlingar innehåller drygt 14 000 verk. Samlingen består av regionalt och svenskt måleri från 1900-talet och framåt, teckningar och akvareller, skulptur, installationer, objekt och videokonst. En omfattande del av samlingen, närmare hälften, är grafik i olika trycktekniker med verk från 1500-talet fram till idag. Till konstsamlingen finns även en stor samling keramikföremål från Upsala-Ekeby.

Grafik

Kvalitetskonst i grafiska tekniker fick en stor spridning under 1900-talets mitt, då olika upplagor beställdes via olika konstföreningar. Distributionen hade både en folkbildande funktion och skapade samtidigt ekonomi för konstnärer som kunder sälja sin konst.

Läs mer om Grafik

Keramik

Upsala-Ekeby-keramiken, som fick sitt uppsving i mitten av 1900-talet, är intimt förknippad med en bredare designrörelse – Vackrare vardagsvara, som syftade till att lyfta fram både estetik och funktion i det svenska folkhemmet.

Läs mer om Keramik

Vad visas just nu?

Du kan se delar ur samlingarna överallt i museet, exempelvis i reception, i trapphus och i Museum Bar & Café men också i tematiserade i utställningssalar.

Läs mer om Vad visas just nu?

Historia och framtid

Samlingarna är i ständig förändring. Nya verk tillkommer och ny kunskap tillförs när de visas i olika utställningar. På så vis skapas och omskapas också konsthistorien

Läs mer om Historia och framtid
Uppdaterad: