Om Helena Franzén och Håkan Jelk

Helena Franzén är koreograf med 35 års verksamhet som dansare och koreografiskt arbete. 2011 inledde hon ett samarbete med fotografen Håkan Jelk. Tillsammans har de skapat sceniska verk, dansfilm och utställningar. Deras filmer har presenterats på internationella dansfilmfestivaler och kännetecknas av en särskild avskalad estetik.

FranzenJelk_700x390.jpg

Om Helena Franzén

Helena Franzén är en koreograf med 35 års verksamhet som dansare och koreografiskt arbete. Hon har skapat närmare 100 sceniska verk som turnerat nationellt och internationellt, både i egen regi och som uppdrag för institutioner.

2019–2020 visades en retrospektiv utställning på Dansmuseet i Stockholm och 2022 medverkade Helena Franzén med projektet Reverberate på Norrköpings Konstmuseum.

Relationen musik och rörelse är fundamental i Helena Franzéns koreografiska arbete. Hennes koreografier skapar rum där det emotionella och associativa upplevandet får plats. Koreografin beskrivs ofta som fysiskt intelligent, rörelsepoesi med nerv och närvaro. Återkommande teman är minnen, hur de tar plats och vad gör de med oss, om platsens påverkan och om fenomen som rör vår utmätta tid.

Helena Franzén tilldelades Svenska Teaterföreningens danspris 2011 och Gannevik stipendiet genom Konstnärsnämnden 2014.

– I varje dans vill jag hylla det ogripbara, det som inte går att förklara men som berör. En slags hypnotisk enkelhet. Jag ser mig själv som en kroppens budbärare och allt den kan uttrycka. Allt hör samman; dansen, konsten, livet, säger Helena Franzén.

Om Håkan Jelk

Håkan Jelk har arbetat inom dansen sedan 1995. Från början på Dansens Hus, Moderna Dansteatern och Cullbergbaletten samt med koreografer i det fria dansfältet.

2011 inledde han ett samarbete med koreografen Helena Franzén med dokumentär fotografering av arbetet med att skapa dans. Arbetet har utvecklats sedan dess.

I dag består samarbetet med att utveckla föreställningsidéer, scenografi och ljussättningar. Utöver detta har Håkan Jelk även ställt ut fotografi och skapat videoinstallationer med dansen som utgångspunkt.

Läs mer på helenafranzen.se 

Uppdaterad: