Interlude – Bjurman & Mustafa

En serie kraftiga lampor riktas mot himlen för att skapa en vertikal axel till rymden och de stora frågorna, och skapa en känsla av svindel. Deltagarna kliver på en sensorplatta och skapar då tillsammans verket: en generativ musik- och ljusbild.

Interlude visas 3 oktober 18.00–21.00

I Peder Bjurmans verk Interlunde vänds frågan om intelligent liv i rymden upp och ner. Borde vi inte stället fråga oss om vilket liv som finns härnere, och hur länge? Kanske kan en intelligens i yttre rymdens se oss och komma till undsättning för att lösa konflikterna, polarisering, klimathot och fattigdom? Eller finns det andra sätt att kommunicera? Diagonalt, horisontellt, språklöst och över stora avstånd?

Om verket Interlude – A Search for Terrestrial Intelligence 

Interlude är en rymdutsaga och ett melankoliskt musikverk i ett, en hybrid som skapar ett främmande språk, som alla talar. En korsning av science fiction och naturlyrik, där Solaris möter tallskogssus. Aliens Welcome!

Verket visas på konstmuseets borggård, på Vaksala Torg och på flera platser i regionen, som en inledning till festivalen.

Den internationellt verksamme konstnären och författaren Peder Bjurman har tidigare skapat flera stora installationer för festivalen, bland annat videoverket The Air Loom med Blixa Bargeld och Mark Holthusen 2022, AR-verket SLOW WALKER och fasadprojektionen All Eyes 2023. Han återkommer nu tillsammans med kompositören Jin Mustafa med en stor ljus- och ljudinstallation som visas i regionen och i Uppsala.

Om konstnärerna 

Peder Bjurman har tidigare samarbetat med den kanadensiske regissören Robert Lepage i ett flertal uppsättningar, bland annat Far Side of the Moon, med musik av Laurie Anderson, samt regisserat succén Doktor Glas som turnerat internationellt och spelats sedan 2006. Hans senaste AR-installation SLOW WALKER visades nyligen på L.E.V.-festivalen i Gijón i Spanien och kommer att visas i bland annat Melbourne och Madrid under året.

Jin Mustafa är DJ, kompositör och konstnär, född i Uppsala och bosatt i Stockholm, utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hennes arbete växlar mellan konstformerna, ofta i form av rörlig bild, objekt, ljud och musik. Hon intresserar sig för förhållandet mellan teknologi, föreställda platser och det kollektiva och personliga minnet. Hon har visats i Sverige, Wien och Danmark och spelar ofta på europeiska och internationella festivaler och var med på invigningen av förra årets Otherworldly-festival.

Uppdaterad: