Johan Ibrahim Adam - OMG

Johan Ibrahim Adam är Uppsala kommuns ateljéstipendiat 2023/24. Hans konstnärskap har en bejakande ton, där allt från vardagsobjekt till hantverksföremål, har potentialen att bli konst, och inkorporeras i en större berättelse. I hans samplande metod möts identitetspolitik, andliga världar och spelkultur.

porträtt_jia700x470.jpg

Utställningsperiod: 21 september–27 oktober 2024
Vernissage: 21 september
Entré: Fri entré
Besök utställningen: Se museets öppettider och ta del av annan praktisk information inför ditt besök

I utställningen OMG ställer Johan Ibrahim Adam frågan om inte World Wide Web är dagens heliga skrift, som på ett ganska dogmatiskt sätt kan styra våra handlingar från morgon till kväll. Vem åberopar du? frågar Johan Ibrahim Adam. OMG är en balansakt mellan vardagskommunikation och digitala utrop till ett sökande efter en andlig verklighet.

Som utbildad på Konstfacks avdelning för keramik och glas, men även på Gerrit Rietveld akademien i Amsterdam, behärskar han glasblåsning, men också tuftning, måleri, teckning och digital konst. 

Johan Ibrahim Adam har vuxit upp med en kristen mamma och muslimsk pappa. Andlighet och ritualer har alltid fascinerat, från prästens blick över församlingen i predikstolen, till den muslimska tvagningen av fötter inför fredagsbönen. 

I dagens sekulära samhälle finns religionen närvarande, som spår i språket, eller rapportering från religionsdrivna konflikter. I utställnigens intima format låter Johan Ibrahim Adam dessa paradoxer mötas, från sökande efter något heligt, till världspolitikens komplicerade läge, till varadagens ritualer och digitala beteendemönster. 

Uppdaterad: