Uppstoppad fågel hänger från ställning på vägg. Foto: Courtesy Saskia Neuman Gallery

Nosedive - Tobias Bradford

Svensk-amerikanske Tobias Bradfords mekatroniska skulpturer rör sig hackigt och visar på något djupt mänskligt, en slags ofullkomlighet.

I många av Tobias Bradfords verk samspelar relativt enkel och egentillverkad mekanik med elektronik. Det skapar en illusion av mänsklig rörelse och förvandlar till synes vardagliga ting till något rörande och ibland obehagligt, både bekant och främmande. Allt i en egensinnig blandning av bysnille och visionär hemmabyggare, med människan som främsta undersökningsobjekt och inspiration.

Tobias Bradford är utbildad vid Goldsmiths University i London och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har tidigare ställt ut på Örebro konsthall, Kristinehamns konstmuseum, Accelerator och Skövde konsthall samt på gallerier som Saskia Neuman Gallery i Stockholm men även internationellt på The Design Museum i London, Company Gallery i New York och June Art Fair i Basel. 2021 tilldelades han Maria Bonnier Dahlins stipendium.

Tobias Bradford finns representerad i samlingarna på Maria Bonnier Dahlin Stiftelsen, Magasin 3 och Ståhl Collection samt i privata samlingar, i Sverige och internationellt.

I samarbete med Saskia Neuman Gallery.

Uppdaterad: