Om stipendiaterna 2022

Årets stipendium delas ut till sex konstnärer. Konstnärerna är alla avgångselever från Sveriges olika konsthögskolors masterutbildningar. Här kan du läsa mer om vilka det är.

Christine Dahl_löptext.jpg

Christine Dahl Helweg-Larsen
Kungliga konsthögskolan, Stockholm

Har tilldelats stipendium för sina multisensoriska installationer där kropp, teknologi och ekologi vävs samman. Hennes verk leder tankarna till livets kretslopp och tillvarons grundläggande premisser. Inre vänds utåt och det osynliga visualiseras.

 

Sara Ekholm Eriksson_löptext.jpgSara Ekholm Eriksson
Kungliga konsthögskolan, Stockholm

Ha tilldelats stipendium för sin tankeväckande och vackra installation där stenblock med fossiler, koraller och sipprande vatten tycks bära en berättelse från en ödesmättad framtid.  

 

 

Therese bulow_löptext.jpegTherese Bülow 
Konsthögskolan i Malmö

Har tilldelats stipendium för sin eleganta installation där vi kliver in i en utstakad bana kantad av historiskt inspirerad textil och skulpturer i aluminium och tvål. Vägen genom livet tycks tvehågsen där kyla, exakthet och osårbarhet ställs mot liv, lekfullhet och förgänglighet.  

 

Edith Sihlberg_löptext.jpegEdit Sihlberg
Kungliga konsthögskolan, Stockholm

Har tilldelats stipendium för ett lustfyllt måleri med ett spännande spel mellan opaka ytor, speglingar och transparens. Variationen av motiv och format hålls ihop av ett tydligt eget uttryck och en hemlighetsfull stämning.

 

Maja Lindberg Schwaner_löptext.jpgMaja Lindberg Schwaner
HDK-Valand, Göteborg

Har tilldelats stipendium för att på ett egenartat sätt – sprött, romantiskt och mörkt – gestaltat drömmen om ett liv i naturens avskildhet.

 

 

Elina Eriksson_löptext.jpgElina Eriksson
Kungliga konsthögskolan, Stockholm

Har tilldelats stipendium för sitt sensuella och esoteriska måleri i en genomgående blek färgskala. Naturen såväl som symboler och inre bilder målas fram i ett modernistiskt manér som i kombination med ömsint skulptur och enkla stenteckningar sänder oss gåtfulla budskap från en annan tid och en annan värld. 

Uppdaterad: