Om Anna-Lisa Thomson

Anna-Lisa Thomson var en svensk keramiker och målare. För de flesta är hon känd som formgivare åt Upsala-Ekeby och Gefle Porslinsfabrik, inte minst som skapare av den ikoniska vasen "Paprika".

alt3_löptext.jpg

Anna-Lisa Thomson föddes 1905 i Karlskrona. Sin utbildning fick hon vid  Konstfack i Stockholm, och senare också utomlands. I Sverige räknas hon till en av de mest tongivande formgivarna under mitten av 1900-talet och har spelat en avgörande roll för sen svenska keramiken. Golvvasen "Paprika" från 1948 är en av Anna-Lisa Thomsons mest kända verk.

I Uppsala var Anna-Lisa Thompson en välkänd och etablerad kulturpersonlighet.

Keramiker vid Upsala-Ekeby

Den största delen av sitt karriär tillbringade Anna-Lisa Thompson på Upsala-Ekeby dit hon rekryterades 1933. Tillsammans med Vicke Lindstrand och Sven Erik Skawonius fick hon uppdraget att förändra företagets keramiska inriktning.

Anna-Lisa Thomson var industriellt inriktad och ville göra keramiken tillgänglig för alla. Hennes produktion spänner från ett sparsmakat 1930-tal, till en växt- och havsinspirerad motivvärld längre fram i karriären. Hennes arbeten karakteriseras av rena former och jordnära toner. 

Inspiration från västkusen

Anna-Lisa Thomson formgav allt från små figurer till stora golvvaser och kakelbord. Mycket av inspirationen hämtade hon från Grundsund på västkusten, där hon hade ett sommarhus. I Grundsund ägnade hon sig också åt måleri i naivistisk stil med naturinspirerade motiv och starka färger.

Under sitt yrkesliv fick Anna-Lisa Thompson en rad priser och utmärkelser för sitt stengods och porslin för Upsala-Ekeby.

Uppdaterad: