Tolv utvalda konstnärer

Drygt hundra konstnärer ansökte om att medverka i Uppländsk salong. Av dem valdes tolv stycken ut.

Ali Ardalan_löptext.jpegAli Ardalan
Bor och verkar i Uppsala

Ali arbetar främst med skulptur. Det finns en röd tråd genom hans arbeten som handlar om medborgarskap som en social konstruktion och hur länder genom deras processer för asylsökande avsubjektifierar människor.  

 

Sara Ekholm-Eriksson_löptext.jpgSara Ekholm Eriksson
Bor och verkar i Uppsala

Sara arbetar ofta med skulpturer och installationer i glas och sten. Hon intresserar sig för mötet mellan naturvetenskap, klimatet, människan och konst. Hon upplever ett glapp mellan oss människor och vår omgivning och tror att konsten kan fylla det glappet.

 

Maja Fredin_löptext.jpgMaja Fredin
Född i Uppsala

Maja arbetar med installationer som inkluderar  performance och textilt konsthantverk. Ämnen hon undersöker är bland annat hennes dysfunktionella förhållande till mat och hur konsumtionssamhället påverkat hennes sexualitet.  

 

Veronika Bela_löptext.jpgIvar Hagren & Weronika Bela
Född/uppvuxen i Uppsala

Weronika Bela och Ivar Hagren har samarbetat som duo sedan 2017. De arbetar med fotografiska undersökningar av något så flyktigt som moln och vattendrag. I deras arbeten knyts personliga, meteorologiska och fotografiska historieskrivningar sinnrikt ihop.

 

Johanna Hästö_löptext.jpgJohanna Hästö
Verksam i Uppsala

Johanna arbetar brett inom konstfältet med teckning, performance, installationer, text och video. Ett tema som hon återkommer till är hur människor handskas med förändring.

 

 

Eva_Högberg_löptext.jpegEva Högberg
Verksam i Uppsala

Eva arbetar med film, måleri, skulptur, ljud, text och installationer. I hennes konstnärskap lever saga, mytologi och poesi i samma kropp. Fragila material som papper, grenar och mossa skapar tillsammans med text och ljud starka, vibrerande installationer.

 

Ivana_löptext.jpgIvana Králíková
Bor i Uppsala

Ivana använder stadens materialitet för att kommunicera ekologiska frågor och för att förstå de processer som medverkar till att forma stadslandskap ur ett jordcentrerat perspektiv. Hon arbetar oftast process- och platsorienterat med research, odling och lera.  

 

Märta König_löptext.jpgMärta König
Bor och verkar i Uppsala

Märta arbetar främst med måleri men attraheras också av teckning, skulptur och objekt. Liv och död, smärta, eufori och skönhet intresserar henne. Hon drivs av det oförutsedda och av när arbetet tar oväntade vändningar. 

 

Karin Lundgren-Tallinger.jpgKarin Lundgren-Tallinger
Bor och verkar i Bolka, utanför Öregrund

Karin har en bakgrund inom måleri, men har på senare år uppmärksammats för sina textila arbeten. Hon har länge intresserat sig för hierarkier och särskilt för vad dessa strukturer
exkluderar, vad skulle lyftas fram om ordningen var omvänd.

 

Aftrang.jpgAfrang Nordlöf Malekian
Född i Uppsala

Afrangs konstnärskap är präglat av skrivande och drivs av en lust att berätta om historiens bortglömda aktörer och kreatörer. Erkända musiker, skådespelare och den egna släkten vävs på ett omsorgsfullt sätt in i utsträckta performance, video, installationer och publikationer.  

 

Stuart Mays_löptext.jpegStuart Mayes
Bor och verkar i Uppsala

Stuart undersöker material från ett normkritiskt perspektiv. Det kan handla om slipsar, begagnade skjortor och glitter. Varje objekt väljs noggrannt utifrån dess kopplingar till kultur, sociala konstruktioner eller personliga minnen. 

 

Mireia Rocher.jpgMireia Rocher
Bor och verkar i Uppsala

Mireia är en historieberättare. I utställningen presenteras Rochers senaste serie med collage av sandpapper. Sandpapprets fysiska egenskaper gör det till ett perfekt poetiskt material för att förvandla tankar, erfarenheter, minnen och känslor till en taktil form.

Uppdaterad: