Läsning och samtal

Poeterna Ida Börjel och Jasim Mohamed läser sin poesi i samband med utställningen Unhomed och Uppsala internationella litteraturfestival.

Under läsningen kommer Ida Börjel att låta diktverket Ma gå i dialog med Shilpa Guptas textbaserade skulptur Words Comes From Ears och Jasim Mohamed bjuder på poesi till den kommande diktsamlingen Uppror mot ingen. I utställningen Unhomed utforskas teman kring globalisering, kulturarv och yttrandefrihet. Börjel och Mohamed porträtterar relaterade teman i sina litterära verk, exempelvis frågor om migration och människans plats i de större skeendena.

Ida Börjel är en av de mest hyllade poeterna inom den samtida svenska poesiscenen. Börjel har mottagit bland annat Katapultpriset för hennes debut Sond (2004) och hennes senaste diktsamling Ma blev 2014 nominerad till Augustpriset. I Ma, som svarar på Inger Christensen nyskapande Alfabet (1981) uttrycker Ida Börjel händelser och upplevelser som utvecklas under vattenytan och i kärnkraftljuset från den Antropocena tidsåldern. Ma utforskar miljöförstöring såväl som flyktingströmmar och talar parallellt till den enskilde som till de många, till den ensamma modern och den protesterande massan.

Jasim Mohamed har tilldelats Samfundets De Nios priser för sin litterära verksamhet och Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands. Jasim Mohamed blev månadens poet i augusti 2017 i Sveriges Radio P1 och debuterade 2005 med Övningar in i ett annat språk. 2011 släppte han diktsamlingen Vittnen till meningslösa händelser som behandlar teman som flyktingkatastrofen och medelhavets centrala roll i den. Mohamed varvar drömliknande bildskikt med konkreta iakttagelser, han porträtterar hur människor blir berövande allt men inte sin värdighet. Jasim Mohamed har även suttit i styrelsen för svenska PEN.

I samarbete med Uppsala internationella litteraturfestival:
reorient.se/hem-program/uppsala-internationella-litteraturfestival-2020-43913653

Läs mer om utställningen Unhomed.

Uppdaterad: