Om stipendiaterna 2023

Årets stipendium delas ut till sex konstnärer. Konstnärerna är alla avgångselever från Sveriges olika konsthögskolors masterutbildningar. Här kan du läsa mer om vilka det är.

Clara Mosconi bor och arbetar i Malmö och Köpenhamn. Hon jobbar ofta med ljudinstallationer där även text, skulptur och performance är integrerade. Mosconi utforskar språk, identitet, relationer och det som går förlorat när fokus enbart är på det visuella. Hon är utbildad på bland annat Konsthögskolan i Malmö.

 

 

Elina Birkehag härstammar från Dalarna men lever och verkar i Stockholm. Hon undersöker skrift och inskriptioner i förhållande till material, tid och kontext. Hennes konst handlar mycket om människors behov av att lämna spår och hon tycker det är spännande att fundera över vilka spår vi kommer lämna efter oss till kommande generationer. Hon är bland annat utbildad på Kungliga Konsthögskolan, Stockholm och Gerrit Rietveld Academie.

 

Jessica Ekström är född och uppvuxen i Göteborg och ifrågasätter och leker med makten, blicken och dess position. Hon spelar ofta rollen som ”kvinna” i sina verk och hennes mål är att väcka frågor utan att ge några svar, ofta med humor för att göra verken mer tillgängliga.  Hon är utbildad på bland annat HDK Valand och Gotlands folkhögskola.

 

 

Linn Byrkjeland arbetar med måleri och teckning för att skapa berättelser i ett mytologiskt laddat universum inspirerat av skogarna i Korsholm i Finland, där hon växte upp. Det finns mycket färg, humor och lekfullhet i hennes verk och de varelser och scenarier hon skapar rör sig mellan de jordiska elementen, rymden och andra dimensioner. Hon har studerat på Kunstakademiet i Tromsø i Norge och på Umeå konsthögskola. 

 

Lisa Forslund arbetar med video och spelfilm som huvudmedium, med ämnen som kretsar kring kvinnlig fulhet, destruktiv kärlek och eskapism. Hon är utbildad på bland annat Fridhems folkhögskola, Akademin Valand och Kungliga Konsthögskolan. Hon har flera egna kortfilmer bakom sig och har även arbetat med casting. 

 

 

Sara Andreasson arbetar med befintliga objekt, bilder och den värld de omringas av där inneboende associationer korsas. Hon bearbetar material som många av oss redan är bekanta med och placerar dem i en alternativ form av logik som gestaltas genom video och skulptur. Hon är bland annat utbildad på HDK-Valand samt Malmö Konsthögskola.

 

 

 

Uppdaterad: