Kulturnatten: Video lounge ur museets samlingar

Plats: Uppsala konstmuseum

14 september

Tid: 11:00 – 23:00

Video lounge Kozyra.jpg

Fyra filmer ur museet samlingar. Filmiska, lekfulla, kittlande, gränsöverskridande och bitvis mörka. Sjunk ner i en saccosäck och låt dig förflyttas.

I detta urval av konstnärerna Katarzyna Kozyra, Åsa Ersmark, Victoria Verseau och Gunnhildur Hauksdottir får du en tillbakablick i museets utställningar och performanceverk åren 2018–2021. Konstruktioner av genus, drifter, men även animalistiska aspekter av att vara människa är ett återkommande tema.

Drop-in. Fri entré!

Katarzyna Kozyra

A Dream of Linnaeus´ Daughter, 2018, 9:24 minuter

Under Carl von Linnés årliga födelsedagsfirande i maj och som en del av festivalen Revolve Performance Art Days 2018 framför den polska konstnären Katarzyna Kozyra en performance. Konstnären har under en lång internationell karriär undersökt maktstrukturer och normer i relation till genus, djurrätt och trossystem.

I samarbete med Uppsala kammarkör. 

Åsa Ersmark

Lunatic, 2012, 5 minuter

Lunatic, en cirka sex minuters loop med olika månfaser som framträder samtidigt i en stroboskopisk ström och med musik av Simon Mullan och Theodore Trottner. Månbilderna växlar suggestivt till den elektroniska rytmen, som en trance eller nattlig ritual. En negation till dagen och förnuftet som istället anspelar på det irrationella och galna, men också en gestaltning av tidens cykliska gång.

Åsa Ersmark är fotograf och filmare utbildad på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon intresserar sig för olika medvetandenivåer och verklighetsförankringar, traditioner och patriarkala strukturer.

Victoria Verseau

A Ghost´s Gaze, 2021, 20 minuter

Victoria Verseau är skulptör och filmare, utbildad på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. I sina verk behandlar hon queera känslor, minnen och hur identiteter skapa och omskapas.

A Ghost´s Gaze är en resa genom tiden, på jakt efter en förlorad vän. Victoria och Meril träffades när de skulle genomgå en könsbekräftande operation i Thailand. I sin osäkerhet inför framtiden stöttade de varandra. Tre år efter operationen bestämde sig Meril för att avsluta sitt liv. Några år senare reste Victoria tillbaka till staden där de hade träffats, med förhoppningen att fånga minnet av Meril med sin kamera. I stället fann hon ett tomrum. 

Gunnhildur Hauksdottir

Borderline Human-Milk river Valley, 2019, 10:28 minuter

Gunnhildur Hauksdóttir intresserar sig för animalistiska aspekter av att vara människa, rädsla, överlevnadsinstinkter och hur vi människor interagerar med djur och annat levande.

Verket Borderline Human – Milk River Valley kom till när konstnären reste med ett forskarteam av primatologer och beteendevetare från Barret-Henzi Lab samt neurologen Sergio Pellis, till Karoo, en semi-öken i Sydafrika för att observera de flockar av vilda sammetsapor som bor där samt de forskare som följer aporna. 

Kontakt  

Reception, telefon: 018-727 24 82  
tisdag–onsdag: 11.00–17.00  
torsdag: 11.00–20.00 
fredag–söndag: 11.00–17.00