Ett skaparuniversum - Bergman 100 år



30 oktober - 29 november 2018
Studio 4


Ett skaparuniversum - Bergman 100 år
 är e
n utställning med fokus på barnet Bergman men också en plats för barns och vuxnas skapande under höstens kulturlov 30 oktober - 4 november. Uppsala konstmuseum har i samarbete med scenografen Åsa Norling iscensatt tre miljöer med inspiration från platser som varit betydelsefulla för Ingmar Bergman: garderoben, bakom scenen och mormors salong. Utställningen visas i Studio 4 till och med 30 november 2018.

Var uppstår kreativitet och i vilka miljöer? Under det pågående Bergmanjubileet är det många som vill komma nära Ingmar Bergman för att bättre förstå mekanismerna bakom filmmakarens och teaterregissörens kreativitet. Bergman själv lämnade en del nycklar men också förvillande rökridåer i självbiografin Laterna magica från 1987. Här har bland annat vistelserna hos mormodern på Trädgårdsgatan 12 i Uppsala skapat starka minnesbilder.


Under kulturlovet finns konstpedagoger på plats i utställningen för att inspirera och lära ut hur man kan arbeta med animation, tuschlavering och skuggspel. De tre teknikerna har indirekt koppling till sceniska uttryck och specifikt Bergmans svartvita filmvärld av minutiöst komponerade miljöer, skulpterade i ljus och mörker. Programmet är en del av det nationella firandet Bergman 100 år och Uppsala kommuns fokus på just barnet Bergman.

Det föll sig naturligt att garderoben, bakom scenen och mormors salong kunde fungera som tankerum i utställningen. Besökaren skall enkelt kunna glida mellan dessa scenografier, precis som olika tankar eller drömma flyter in i varandra berättar Åsa Norling, scenograf.


Mormors salong - tuschlavering
För Ingmar Bergman stod våningen på Trädgårdsgatan för trygghet och magi. Ålderdomliga möbler, dofter och ljud beskrivs i detalj. ”Morgon och kväll hördes Gunillaklockan, sprött och avlägset.” När Bergman beskriver rummen skulle de lika väl kunna vara hämtade ur en scen i filmatiseringen Fanny och Alexander från 1982. 

Garderoben - animation
Garderoben  är ett hemligt rum, ett gömställe där fantasin kan spela fritt. Hit kan barnet rymma för att vara ifred från de vuxna.Rummet anknyter till den mörka delen av Bergmans barndom, fixering vid förlåtelse och straff som verkar ha härskat i barndomshemmet. Ingmar Bergman beskriver hur han en juldag bytte till sig broderns åtråvärda present – en kinematograf – mot sina 100 tennsoldater. Därefter satte han sig i barnkammarens garderob för att veva fram filmen. 

Bakom scen - skuggspel
”Vi spelar alla våra roller, somliga spelar dom slarvigt andra väl” säger farmor Ekdahl i filmatiseringen av Fanny och Alexander (1982). Här beskrivs teatern som en värld av illusionstrick och med egna spelregler. Alexanders lek med en teater har också blivit parafras till denna utställning. Pojkens fascination samstämmer med Bergmans egna barndomsupplevelser beskrivet i Laterna magica.

KULTURLOV
30 oktober - 4 november 2018

Drop-in verkstad 13.00–16.00.
Barn med vuxen är välkommen. Från 5 år.
Kostnadsfritt. Fri entré.

Ett skaparuniversum - Bergman 100 år
Studio 4 har förvandlats till ett rum fyllt med material för skapande och fantasi. Här kan du prova på animation, skuggspel och tuschmåleri i olika skaparstationer. Vi gör nedslag i Ingmar Bergmans barndomstid, med bilder som återkommer i filmer och teateruppsättningar och hittar inspirationskällor som länkar in i vår tid. Scenograf: Åsa Norling.


 

Uppdaterad: