Stipendiater 2017

Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne
Kyung-Jin Cho
Theresa Traoré Dahlberg
Petra Hultman
Samaneh Reyhani
Melanie Wiksell

2 december 2017 - 14 januari 2018


Vernissage lördag 2 december 12.00-16.00.

Invigning och stipendieutdelning 14.30: Stiftelsens ordförande Kristina Rennerstedt inviger utställningen och delar ut stipendier. Museichef Daniel Werkmäster samtalar med stipendiaterna om deras konstnärskap.

2017 års stipendiater får ett stipendium på 60 000 kronor. Stiftelsen delar varje år ut stipendiet till kvinnliga konstnärer som samma år tar sin examen från landets konsthögskolor. 

Stiftelsen bildades till minne av Anna-Lisa Thomson (1905-1952),  formgivare och konstnär, verksam vid S:t Eriks lervarufabriker och Upsala-Ekeby keramikfabrik i Uppsala. Anna-Lisa Thomson fick själv som ung konstnär ett stipendium som hade stor betydelse för henne. Sedan 1955 har stipendiet delats ut och har varit viktig för svenskt konstliv och bidragit till en mer jämställd konstscen.

2017 års stipendiater som har utsett från avgångsklasser vid landets konsthögskolor med följande motiveringar:

  • Kyung-Jin Cho, Konstfack, Stockholm

för hennes stämningsfulla installation Swing Jam där en pendel slumpvis framkallar toner från olikformade lerkärl, en meditativ syn- och ljudupplevelse.

  • Theresa Traoré Dahlberg, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm

för hennes i film och bildkonst pregnant formulerade gestaltning av klass-, köns- och maktstrukturer i en postkolonial miljö.

  • Petra Hultman, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm

för att hennes foton och skulpturala objekt av igenkännbara tidsmarkörer i en mäktig och drabbande installation öppnar för alternativa livsval.

  • Samaneh Reyhani, Konsthögskolan, Malmö

för hennes visuellt förföriska skulpturer och installationer som med utsökt materialkänsla levererar ett budskap med tydlig feministisk udd.

  • Melanie Wiksell, Konsthögskolan, Umeå Universitet

för hennes berörande verk som på ett inkännande vis behandlar symboler och riter kring döden och sorgen.

 

Uppdaterad: