Program Rummets rymder

Måndag 3/10 12.00
Invigning: Cecilia Nygren, My dreams are still about flying som även visas i utställningen.Video, 32 minuter, 2012. 
Plats: Uppsala Konsert & Kongress entréplan
Visas: 3–23/10, 5/11–13/11
I samarbete med Uppsala Konsert & Kongress. 

Torsdag 13/10 18.00–19.30
Tema: Rummets rymder 1974. Författaren Georges Perecs intresse för vardaglighet, gestaltning av rum och minnets vindlande gångar inbjuder till gestaltningar och konstnärliga översättningar.
Om utställningen: Kristina Bength och Cecilia Darle, konstnärer och initiativtagare till projektet. Föredrag: Konsten att hålla samman världen, Magnus Florin, författare och chefsdramaturg på Dramaten. Georges Perec och 1960-talets estetiska idéer – Konsten som ett återställande av verkligheten. Claes Entzenberg, lektor i estetik Uppsala universitet. Konstnären Malin Pettersson Öberg berättar om sina efterforskningar i arkivet på Association Georges Perec i Paris. 
Plats: Vasasalen. 

1-4/11 Kulturlov 13.00–15.30
Huset – ett skuggspelSe separat program 

Torsdag 10/11 19.00
Konsert: Duon Bridget Marsden & Leif Ottosson
Egna kompositioner och traditionellt material som rör sig mellan atmosfärisk improvisation och drivet musicerande. Bridget Marsden, fiol, och Leif Ottosson, accordeon, är två stjärnskott på den svenska folkmusikscenen. 2015 släppte duon sitt debutalbum Mountain Meeting fyllt med innovativa tolkningar av den nordiska folkmusiken och avskalad, experimentell instrumentalmusik.
I samarbete med Uppsala Konsert & Kongress 
Plats: Vasasalen, Fri entré. 

Lördag 19/11 14.00
Finissage: Rummets rymder 1974
Tema Ljudrymd med musik av The Remin’ Ensemble
Theremin är ett sovjetiskt instrument från 1919 och är det enda instrument som aldrig vidrörs av kroppen. The Remin’ Ensemble är en nybildad theremin trio med Ylva Q Arkvik, Girilal Baars och Lars Bröndum. De framför musik för thereminer av Percy Grainger, Karl-Heinz Stockhausen, samt nyskrivet av Arkvik, Baars och Bröndum. Mattias Lundberg, professor vid Institutionen för musikvetenskap Uppsala universitet, presenterar 1600-talets teorier om ljudets egenskaper, något som också reflekteras i hur en theremin fungerar. Staffan Rodhe, universitetslektor vid Matematiska institutionen ger historiska perspektiv på musik, matematik och akustik. I samarbete med Kulturföreningen NEO, Institutionen för musikvetenskap Uppsala universitet. 
Plats: Vasasalen. Fri entré.

Uppdaterad: