Taus Makhacheva

© Taus Makhacheva, Delinking, fotografiserie, dokumentation av performance, 2011.

(In)sidenotes
31 januari – 8 mars 2015

Vernissage lördag 31 januari 12.00-16.30
Invigning 15:00: Marlene Burwick, Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, inviger utställningen. Taus Makhacheva närvarar vid invigningen.

Med videon som främsta uttrycksmedel återvänder Taus Makhacheva till uppväxtens Dagestan. Hon tillhör den etniska gruppen avarer i Dagestan, men är även verksam i Moskva och på en internationell konstscen, med masterexamen från Royal College of Arts i London. Utställningen visar fotografi, objekt och videoverk ofta med performativa inslag från de senaste åren.

På Köttinspektionen i Uppsala presenteras en parallell utställning med Taus Makhacheva och den dagestanska konstnärskollegan Musay Gayvoronsky 20-28 februari. I samarbete med haka-gruppen.

(In)sidenotes är den första större separatutställningen med konstnären Taus Makhacheva i Sverige. Med videon som främsta uttrycksmedel återvänder hon till uppväxtens Dagestan. Det kaukasiska bergslandskapet, i sin bländande skönhet, blir projektionsyta för en berättelse om klansamhällets traditioner, ett ryskt och sovjetiskt kolonialt förtryck, men också människans relation till naturen.

PROGRAM

Lördag 31 januari 12.00-16.30
Vernissage: Taus Makhacheva, (In)sidenotes. Invigning 15.00: Marlene Burwick, Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, inviger utställningen. Taus Makhacheva närvarar under invigningen.

Lördag 31 januari 13.30-16.00
Familjelördag: Super Taus – teckning och skulptur

Lördag 14 februari 14.00
Visning: Taus Makhacheva, (In)sidenotes

Fredag 20 februari 17.00-19.00
Vernissage: På Köttinspektionen Musay Gayvoronsky och Taus Makhacheva

Onsdag 25 februari 18.00
Samtal och visning: Konstnären Natasha Dahnberg samtalar med intendent Rebecka Wigh Abrahamsson om utställningen (In)sidenotes av Taus Makhacheva, om att söka kulturella rötter och konstnärens position som observatör och samhällsskildrare.

Uppdaterad: