Tropicana, Palma och andra serier
Upsala-Ekebykeramik
20 maj - 22 november 2015

Hjördis Oldfors (1920-2014), Palma, Upsala-Ekebykeramik, 1958-60
Hjördis Oldfors (1920-2014), Palma, 1958-60, Upsala-Ekeby.
Foto Stewen Quigley

Utställningen Hjördis Oldfors (1920–2014). Tropicana, Palma och andra serier är en fortsättning på Uppsala konstmuseums satsning att lyfta fram några framgångsrika keramiska formgivare som varit verksamma vid Upsala-Ekeby. Årets utställning är en hyllning till Hjördis Oldfors, verksam i Uppsala 1952–59. Våren 2014 gick hon bort i hög ålder och var därmed den sista betydande formgivaren som fick uppleva företagets storhetstid på 1950-talet. 

Hjördis Oldfors stod som formgivare och i sitt konstnärskap för enkelhet, stramhet, konsekvens och abstraktion. Hennes stil var elegant och formsäker. I ristade linjer och dekorer, i det svarta mot det vita, i kontrasterande geometriska ytor och former har hon fångat tidsandan i populära och framgångsrika föremålsserier som Trio, Atoll, Pingvin och Kokos. Hennes produktion ger en god bild av 1950-talets formspråk och retrotrenden har gjort Hjördis Oldfors produkter eftertraktade på en växande andrahandsmarknad.

Hjördis Oldfors tid vid Upsala-Ekeby speglar 1950-talet, de kvinnliga konstnärernas decennium vid industrin. Hon har själv kallat sin tid vid Upsala-Ekeby för ”de åtta goda åren”. Vid sidan av Hjördis Oldfors var Ingrid Atterberg och Mari Simmulson de tongivande konstnärerna under det årtionde som fått epitetet ”en lycklig konstnärlig guldålder”. Företaget blomstrade, försäljningssiffrorna pekade uppåt och den konstnärliga kvaliteten var hög.

Men Hjördis Oldfors visade också andra sidor av sitt konstnärskap efter åren i Uppsala. Mot slutet av 1960-talet flyttade hon till Teneriffa där hon bl a ägnade sig åt textilkonst och måleri. Ett tidigare okänt material som består av mönsterrapporter för antingen tyg eller tapeter visas i utställningen. Sannolikt kommer också skisser i akvarellteknik för dam- och herrskor, lätta sandaler, eleganta lågskor och stövletter, från tiden i Spanien.

Uppsala konstmuseum vill tacka Upsala-Ekebysällskapets medlemmar för engagemang och lån av föremål till utställningen, liksom Grödinge Antik & Design som generöst lånat ut sin Oldforssamling. Kent Strömberg och Jessica Jefferyd, Hjördis Oldforssamlare, har med sin expertis bidragit till en personligt hållen text om sin samlarfavorit. Sist men inte minst vill konstmuseet tacka Hjördis Oldfors familj för allt stöd inför arbetet med utställningen.

FOLDER
Uppsala konstmuseum har producerat en folder i anslutning till utställningen om Hjördis Oldfors med text av Kent Strömberg och Jessica Jefferyd. 
Ladda ner foldern här och läs mer om Hjördis Oldfors. (PDF, 428 KB)

PROGRAM

Onsdag 20 maj 16.00-20.00
Vernissage: Hjördis Oldfors (1920-2014) - Tropicana, Palma och andra serier
Upsala-Ekeby keramik. Invigning 18.00: Ann-Christine Fogelberg, intendent och Jessica Jefferyd, samlare och Hjördis Oldforskännare. Fri entré. 

Lördag 30 maj 14.00
Visning: Hjördis Oldfors (1920-2014) - Tropicana, Palma och andra serier.
Upsala-Ekeby keramik

Torsdag 11 juni 16.00-20.00
Tema: Hjördis Oldfors och formgivningen vid Upsala-Ekeby
18.00 Samtal: Att samla på Hjördis Oldfors. Jessica Jefferyd, samlare och Hjördis Oldforskännare med Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent. Vintageförsäljning och retrofika.
Samarr: Upsala-Ekebysällskapet

Lördag 13 juni 14.00
Visning: Hjördis Oldfors (1920-2014) - Tropicana, Palma och andra serier.
Upsala-Ekeby keramik
Uppdaterad: