Vårens program är släppt

Nu blickar vi framåt mot ett nytt år och en vår fylld av hundratals konstupplevelser. Kom och upplev utställningar, poesi, performance, familjeaktiviteter och konsert. Dessutom lanseras ett nytt koncept för guidade visningar kombinerat med antingen middag eller afternoon tea.

I vår är du välkommen att ta del av ett välfyllt program med flera spännande nyheter. En av vårens utställningar är utställningen Promzona, signerad en av Rysslands mest hyllade samtida konstnärer Pavel Otdelnov.

Nu visas hans storskaliga projekt Promzona på Uppsala konstmuseum. I mötet med industristaden Dzerzhinsk går tankarna ofta till Tjernobyl, men här handlar det istället om människorna kring en kemiindustri och en giftskandal av gigantisk skala. 

Här finns mer information om Promzona

Plats för barn och konst
Den yngre publiken kan se fram emot museets familjelördagar. Från våren kommer dessa att arrangeras i princip varje lördag och utökas till två gånger per lördag. På den ena av tiderna kommer yngre barn från 3 år att kunna medverka.

Soppluncher, samtal och föredrag
På tisdagar finns möjlighet att äta soppa och lyssna till intressanta föredrag och på torsdagskvällar i hörsalen går det att lyssna till samtal eller föredrag om pågående utställningar eller andra konsthändelser i Uppsala och världen.

Välkänd textilkonstnär
I utställningarna riktas strålkastaren även mot en av Uppsalas mest kända textilkonstnärer, Ingrid Skerfe Nilsson. Hennes verk visas tillsammans med de tre nutida textilkonstnärerna Malin Bobeck Tadaa, Lea Constan och Maja Michaelsdotter Eriksson.

Nytt koncept med konst och mat
Nytt för våren är att besökare kan följa med på en guidad visning och sedan avrunda visningen med afternoon tea i Musem Bar & Café. Besökarna får då möjlighet att fördjupa sig i museets samlingar och de tillfälliga utställningarna. Besökarna får veta mer om till exempel uppsalakonstnären Ulla Fries bild ”Filosofen” och Cajsa von Zeipels skulptur ”A girl is a gun”.

Serveringen av afternoon tea består av te eller kaffe, scones, två sorters marmelad, cream cheese och klosterost. För den som vill ha guldkant kommer det att vara möjligt att lägga till en halv wrap och en kaka samt ett glas mousserande vin.

Konserter
Publiken kan även se fram emot ett välfyllt konsertprogram. Det blir en sällsam spelning med Isak Sundström med oljefatsorkester. I fria tolkningar från Stina Nordenstams låt The world Is saved får du lyssna till en lågmäld orkester och en sångstil som ofta liknas vid Olle Ljungström.

Martin Hederos är en annan artist som besöker Uppsala konstmuseum. Få musiker besitter förmågan att kasta sig mellan roller, instrument, stilar och sammanhang som Martin Hederos gör, nu med bandet Hederosgruppen.

Även den elektroniska musikkompositören och producenten Erik Möller, eller Aetherania, som är hans nuvarande artistnamn, kommer till Uppsala konstmuseum. Det blir en konsert i gränslandet mellan musik och minnen.

Sist ut i konsertprogrammet är Virke som framträder med låtar från sitt debutalbum Hovsjö 80. Plattan innehåller 10 instrumentala spår som är skapade som ett soundtrack till en än så länge icke-existerande film om att växa upp som tonåring i Hovsjö runt 1980.

Se hela vårens program här

Uppsala konstmuseum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer kring Covid-19.

13 januari 2022