Ny utställning skildrar post-sovjetisk tidsbubbla

Pavel Otdelnov är en av Rysslands mest hyllade samtida konstnärer. 12 februari–8 maj visas hans utställning Promzona här på museet.

I fyra år har Pavel Otdelnov ägnat sig åt ett researchprojekt som kretsar kring livet vid en kemiindustri i Dzerzhinsk i centrala Ryssland. I utställningen skildrar han livet i industrizonen genom måleri, arkivmaterial och drönarfilmer. Det är en familjesaga av storslagna mått om arbetare i tre generationer, från 1930-talets Sovjet till i dag. Men Promzona handlar också om stora förgiftade industriområden, där utsläppen fortfarande målar landskapet i starka färgpigment.

Promzona, som är det ryska ordet för industrizon, handlar också om Pavels sökande i denna berättelse, som är tätt sammankopplad med hans egen släkthistoria, då hans egna farföräldrar arbetade vid industrin. 

Under andra världskriget producerade industrin kemiska stridsmedel. De användes aldrig i strid, men försämrade industriarbetarnas liv och hälsa. Efter kriget producerades råvaror till plexiglas, gödnings- och ogräsmedel, som till exempel DDT och PVC. Under 90-talets avreglerade ekonomi producerades kosmetiska produkter till Wella och Schwartzkopf.

Utställningen öppnar lördag 12 februari och pågår till 8 maj.


Läs mer om utställningen

 

1 februari 2022