Utställningar, konserter och andra kulturupplevelser

Ständigt sökande är den hittills största utställningen om Tyra Kleen. Ateljéstipendiaten Johan Ibrahim Adam frågar om inte World Wide Web är dagens heliga skrift i utställningen OMG. Dessutom är konsertprogrammet fyllt med spännande artister och populära Master class fortsätter.

Det-forlorade-paradiset700x390.jpg

Tyra Kleen, Det förlorade paradiset, 1909. Uppsala konstmuseum visar i höst den största utställningen hittills av hennes symbolistiska målningar och litografier. Foto: Åmells konsthandel

– Besök oss i höst, flera gånger om. Vi har ett digert program och jag kan lova att det finns något för alla. Upptäck höstens utställningar och ta del av det spännande konsertprogrammet, som vår musik-curator, Karl Jonas Winqvist, har tagit fram. Upplev också de populära Art Night-torsdagarna med öppna visningar, kreativt skapande, DJ:s och mat och dryck i baren, säger Daniel Werkmäster, museichef.

Utställning: Tyra Kleen – Ständigt sökande, 12 oktober–23 februari

Tyra Kleen var konstnär, spiritist och världsresenär i det tidiga 1900-talet. Utställningen Ständigt sökande visar den hittills mest omfångsrika presentationen av hennes konstnärskap. Kleens intresse för det ockulta och andliga tog sig uttryck genom symbolistiska målningar, illustrationer och litografier. Utställningen bygger på de senaste forskningsrönen om Tyra Kleen och innehåller flera verk som inte visats tidigare.

Utställning: Johan Ibrahim Adam – OMG, 21 september–27 oktober

Johan Ibrahim Adam är Uppsala kommuns ateljéstipendiat 2023/24. I utställningen OMG ställer han frågan om inte World Wide Web är dagens heliga skrift, som på ett ganska dogmatiskt sätt kan styra våra handlingar från morgon till kväll. Johan Ibrahim Adams konstnärskap har en bejakande ton, där allt från vardagsobjekt till hantverksföremål har potentialen att bli konst, och inkorporeras i en större berättelse.

Utställning: Christopher Long - Årets konstnärsprofil 2024, 19 december–2 februari

Uplands konstförening har utsett Christopher Long till Årets konstnärsprofil 2024. Han är en svensk målare född 1982 i New York och verksam och boende i Uppsala. I utställningen visas Christopher Longs konstnärskap och sinnliga måleri.

Nya utställningar ur museets samlingar

Temautställningen Se människan visar hur identitet skildras och hur porträtt under tid omarbetas genom teknikerna måleri, fotografi och skulptur. Och i temautställningen En abstrakt värld visas verk från 1900-talets mitt till i dag, en tid då den traditionella bilden av människor och natur luckras upp och ersätts med andra färger och djärvare uttryck.

Otherworldly, 3–5 oktober

Första helgen i oktober är Otherworldly tillbaka för tredje gången. Det är en festival för konst och elektronisk musik på Uppsala konstmuseum och Uppsala Konsert & Kongress. På museet visas två rörande, mänskliga, animatroniska skulpturer skapade av den uppmärksammade Tobias Bradford. Festivalens initiativtagare Peder Bjurman nedkallar en högre intelligens med sitt storskaliga ljus- och ljudverk Interlude – a search for terrestrial intelligence i samarbete med musikern Jin Mustafa. Hela programmet publiceras i augusti, då fler namn tillkännages.

Populära Master class fortsätter

Succén med Master class eller mästarklass för vuxna fortsätter i höst. Under ledning av etablerade konstnärer provar deltagarna olika material och metoder. Det blir sex klasser med konstnärliga uttryck och tekniker. Höstens tema är tekniker i oljemåleri.

Höstens konsertprogram, signerat Karl Jonas Winqvist

Museets musik-curator Karl Jonas Winqvist har med sin breda erfarenhet som musiker med eget skivbolag, konsertarrangör och producent av bland annat Kalejdoskop för P2, Sveriges Radio satt upp ett brett och spännande musikaliskt program:

29 augusti: Petter Alatalo bjuder på en spännande och personlig mix av norrbottnisk folkmusik, jazz och vuxna, sorgsna vaggvisor.

26 september: Annarella & Django är det spännande mötet mellan den briljanta flöjtisten Annarella Sörlin och ngoni-mästaren Django Diabaté. Drömsk, psykedelisk musik med spår av både svenska folktoner och västafrikanska traditionals utlovas.

24 oktober: Jennifer Castle, en hyllad och kultförklarad kanadensisk singer-songwriter, kommer till Sverige för första gången med ett nysläppt album i bagaget.

28 november: The Second Hand Orchestra, som består av museets musikaliska curator Karl Jonas Winqvist och hans åttamannaorkester, bjuder in till en instrumental julkonsert i spelglädjens tecken.

Alltid på Uppsala konstmuseum

  • Museets samlingar – Upptäck konstmuseets samlingar som består av regionalt och svenskt måleri från 1900-talet och framåt, teckningar och akvareller, skulptur, installationer, objekt och videokonst.
  • Familjelördagar barnens favorit – energierna går på högvarv medan museets konstpedagoger inspirerar barnen som också får skapa själva i museets verkstad.
  • Konst och mat – guidade visningar med fördjupning i museets samlingar och tillfälliga utställningar och avrundas med Afternoon Tea eller middag.
  • Sopplunch, samtal och föredrag – spännande föreläsningar på olika teman.
  • Konstmuseets café och bar – för alla som vill stanna upp under museibesöket och njuta av en fika eller en bit mat.
30 maj 2024