Inspirerande höstprogram på Uppsala konstmuseum

I höst är det lätt att inspireras och överraskas på Uppsala konstmuseum. Programmet är fyllt med nya utställningar som kombinerar konst, mat och musik. Elena Wolay är ny curator för musikprogrammet och beskrivs som en av de mest drivande krafterna på Sveriges alternativa musikscen och det kommer att märkas.

– Jag gläder mig åt att besökarna är tillbaka och att ännu fler hittar till oss. Nu växlar vi upp, vi har så mycket spännande att bjuda på. Jag kan inte nämna allt men missa inte skulpturutställningen Resonating Bodies som verkligen fyller platsen runt slottet med liv fram till den 11 september. Musikaliskt blir höstens konserter spännande. Elena Wolay lovar riktigt innovativa och härliga toner i våra fina lokaler, säger Daniel Werkmäster, museichef.

sida-hailu.jpg
Uppsala konstmuseum bjuder på ett spännande höstprogram. Först ut med konsert är Hailu Mergia tillsammans med Wailas Band, foto G.C White.

Ett jazzigt konsertprogram

  • Först ut bland konserterna möter vi 70-talets legendariska organist Hailu Mergia tillsammans med sitt band Wailas Band. De bjuder hypnotisk jazz med inslag av funk och traditionella etiopiska toner.
  • Nästa höjdpunkt blir det mytomspunna kultbandet FaUST tillsammans med Sub Dwellers som lovar att överraska med experimentell musik.
  • En lördag blir det musik i ett av utställningsrummen med Rotem Geffen, alias för sångerskan och pianisten Nelly Klayman-Cohen, som tar oss med i sin drömvärld där det vackra och lekfulla möter det råa allvaret.
  • Miriam Wallentin återvänder till museet, denna gång i eget namn med en ny grupp musiker och låtar i oktober.
  • Samma månad blir det experimentell musik med pianisten och kompositörerna Lisa Ullén som tillsammans med den japanska pianisten Naoko Sakata kommer att bjuda på jazz utöver det vanliga.
  • Konserthösten avslutas med danska Selvhenter, ett urstarkt och fullkomligt lysande kollektiv som blandar frijazz, punk, ambient och kraut.

Visningar och utställningar kryddas med mat

De populära guidade visningarna, bland museets utställningar och samlingar och som avslutas med Afternoon Tea, fortsätter i höst. Det blir även en guidad tur med middag och soppluncher med konstföredrag.

Självklart är även barnen välkomna till Familjelördag, då museets konstpedagog berättar om konst och skapar tillsammans med barnen. De här lördagarna kan även en och annan pannkaka smyga sig in för de som är sugna på det.

Höstens utställningar startar i augusti med Uppsala kommuns ateljéstipendiat Sahar Alkhateeb och utställningen Närvaron av frånvaro.

Den internationella grupputställningen All That Is Solid Melts into Water – vattenkraft, arkeologi, urfolk, tar avstamp i Gustavianums samlingar av nubiska föremål och innehåller nyproducerade verk av omtalade konstnärer. Här möts samtida konst, arkeologiska föremål och arkivfilm för att belysa frågor kring vattenkraftens stora betydelse i moderniseringsprocessen. Utställningen pågår 24 september till 27 november.

I december visas Uppländsk salong och årets stipendiater kopplade till Anna-Lisa Thompson Till Minne.

Utöver allt detta bjuder hösten på Uppsala konstmuseum på poesi, konstföredrag och samtal om konstnärens sätt att arbeta i Uppsala idag.

Givetvis finns alltid museets samlingar att upptäcka, i höst kan du beskåda cirka 200 av dessa konstverk. Det är också alltid enkelt att förena besöket med en fika eller en bit mat på Museum Bar & Café.

Hela höstens program finns i kalendariet.

24 augusti 2022