Veronica Brovall

Man Drawer
7 februari - 12 maj 2019

Veronica Brovall - Man Drawer. Foto Jean-Baptiste Béranger

Veronica Brovall är född 1975 och tillhör en generation svenska konstnärer som valt att verka i Berlin och det konstklimat som finns där. Hon arbetar som skulptör och installationskonstnär. I utställningen på Uppsala konstmuseum är det materialen lera, metall och ”maskulinitet” som står i centrum. Titeln Man Drawer hänvisar till en gestaltning av begreppet maskulinitet, men även en form av byrå eller kabinett för traditionellt manliga attribut som hantlar och slipsar. Brovalls starka och expressiva formspråk väcker känslor och ställer saker på sin spets. Utställningen innehåller en stor nyproducerad installation – Man Drawer – samt åtta nya skulpturer från 2018 ståendes på golvet eller hängandes på väggen.

Brovall är utbildad vid konsthögskolan i Umeå. Hon har haft ett flertal separatutställningar i Sverige, Tyskland, Norge, Belgien, Danmark och Vietnam och producerat skulpturer för offentliga miljöer i bland annat Uppsala, Helsingborg, Skövde, Örebro och Umeå.

Bror Hjorths Hus visar utställningen Veronica Brovall - Run back for pants 6 februari – 17 mars.

Program:

Torsdag 7 februari 19.00–20.00. 
Vernissage med invigningstal av Tomas Järliden, museichef Bror Hjorts Hus.  

Torsdag 28 februari 19.00–20.00
Artist Talk: Omformade kroppar – om skaparprocesser och att dekonstruera maskulinitet 

Veronica Brovall samtalar med Camilla Larsson om utställningen Man Drawer. Hur ser den kreativa processen ut? Och hur balanseras det intuitiva mot det konceptuella? Camilla Larsson är doktorand i konstvetenskap på Södertörns högskola där hon skriver om den polske teatermannen och konstnären Tadeusz Kantor utifrån frågor kopplade till performativitet och materialitet. Camilla Larsson har tidigare varit verksam som curator på Bonniers konsthall. I samarbete med Uplands konstförening.

Lördag 30 mars 14.00-15.00
Konsert med Jenny Sunesson i utställningen Man Drawer av Veronica Brovall.

Jenny Sunesson (f. 1973) arbetar med field recording, konceptuell text- och ljudkonst, live collage och video. Inom sitt mörka, tragiska och ibland humoristiska arbete använder hon platsen och sitt eget liv som scen för att undersöka nutidssamhällets normer och hierarkier. Jenny är utbildad vid Dramatiska institutets radiolinje och ansluten till Elektronmusikstudion i Stockholm (EMS). Länge bodde hon i Storbritannien men är numera baserad i Örbyhus, aktiv i konsert- och gallerisammanhang både i Sverige och utomlands.

 

Uppdaterad: