Grafik
En omfattande del av samlingarna, närmare hälften, är grafik i olika trycktekniker. Samlingen innehåller blad av internationella ikoner som Niki de Saint Phalle, Henri Matisse och Pablo Picasso, men också av nationellt erkända konstnärer som Lena Svedberg, Lena Cronqvist och Carl-Johan de Geer
I museet samling finns äldre kopparstick från 1600- och 1700-talet. Dessa var initialt ett utpräglat hantverk med yrkesskickliga gravörer och tryckare. De omtolkade målningar till grafiska blad, genom att mångfaldiga en bild var det möjligt att sprida nyheter och kunskap till allmänheten. Från den här tiden finns konstnärer som som Jacques Callot, Rembrandt van Rijn och Angelica Kauffman representerade.
I samlingen finns också tusenstrecksgravören Axel Fridell och Falugrafikerna,en grupp med en alldeles egen stil och teknik verksam från tidigt 1930-tal.
Gunnel Wåhlstrand, Tore, Litografi på papper, 2007
IX var en grupp unga konstnärer som bildades 1964 och hade från början inte mycket mer gemensamt än att de alla gick på Konsthögskolan i Stockholm. De nio var Gösta Gierow, Karl Erik Häggblad, Bengt Landin, Lars Lindeberg, Göran Nilsson, Alf Olsson, Philip von Schantz, Nils G Stenqvist och Pär Gunnar Thelander.
De unga radikala konstnärerna i Sverige på 1960- och 70-talen som Carl Johan De Geer, Marie-Louise Ekman, Lena Svedberg och Lars Hillersberg finns också i museets samling. Från 2000-talet kan nämnas Gunnel Wåhlstrand.
Samlingens internationella del innehåller grafiska blad från Europa och USA av bland andra Henri Matisse, Suzanne Valadon, Georges Braque, Pablo Picasso, Pierre Bonnard, Niki de Saint Phalle, Helen Frankenthaler och Jasper Johns.
I museets samlingar finns även grafik från DDR-tiden 1949-1990 med bland annat konstnären Lea Grundig.