Om konstnärerna

Här kan du läsa om de sju konstnärer som medverkar i årets festival.

Oda Brekke (SE/NO)

Oda Brekke är en danskonstnär med bas i Stockholm. Hon arbetar internationellt som koreograf, performer och skribent. Hennes verk har presenterats på MDT-Moderna Dansteatern, Weld, Fylkingen, Museum för samtida konst i Zagreb och Bergen Kött.

Hon är nyfiken på rum där en kan dröja kvar och intresserad av metoder som komplicerar lineära narrativ och instrumentaliserade förhållningsätt.

Stina Ehn (SE)

Stina Ehn arbetar som dansare och koreograf i Sverige och internationellt. Hennes koreografiska arbete har presenterats vid Weld i Stockholm, Dance Nucleus Singapore, HAUT och Kiezkapelle Berlin. Hon intresserar sig för dansens materiella relation till den visuella bild den producerar och arbetar experimentellt med detta, ofta i nära samarbete med andra konstnärer.

Wezile Harmans (ZA)

Wezile Harmans (f. 1990, Port Elizabeth) är en bildkonstutövare vars tvärvetenskapliga praktik omfattar performance, video, installation och verk i blandteknik som ett verktyg för social förändring. Hans arbete konfronterar fördomar och arbetar mot social ojämlikhet genom att skapa en plattform för kritisk självreflexivitet i utsatta miljöer.


Wezile Harmans verk har visats på flera platser, inklusive LSE Firoz Lalji Center for Africa (London), The Center for the Less Good Idea (Johannesburg), Hub Artivism och University of York (CAHR) (UK). Under våren var han artist in residence på IASPIS - Konstnärsnämndens ateljéprogram i Stockholm.

Salad Hilowle (SE)

Salad Hilowle är konstnär och filmskapare baserad i Stockholm. Han föddes i Mogadishu 1986 och flyttade till Gävle sju år senare. Hans arbete kretsar kring identitet, minne och plats och synliggör människor med afrikanskt ursprung i olika svenska sammanhang, nu och i det förflutna.

Med hjälp av konstnärliga metoder som video, fotografi och installationer ifrågasätter Hilowle gränser mellan acceptans och exkludering. Han erbjuder en poetisk, svart blick på kulturella artefakter som förminskats av majoritetssamhället - en handling av anspråk och längtan efter en plats som kan kallas "hemma".

Genom sina forskningsbaserade och samtidigt intuitiva projekt ger Hilowle en gestaltning och ett större djup och en åt den afrosvenska diasporan och livet som afrosvensk idag. Hilowle har ställt ut i många sammanhang i Sverige och internationellt och har en masterexamen i fri konst från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och tidigare studier vid Konstfack, Linköpings universitet och Glendale Community College, Los Angeles.

Naledi Majola (ZA)

Naledi Majola är en sydafrikansk konstnär och performer, för närvarande baserad i Berlin. Med intresse för svart historia och genus använder Naledi rörelse, vokala praktiker och text för att närma sig frågeställningar kring dessa ämnen med medveten osäkerhet.

Efter att ha tagit examen med en BA i teater och performance 2017 arbetade hen som skådespelare, performancekonstnär och ljuddesigner i Kapstaden, Sydafrika. Hen bor i Berlin sedan 2022 och tog sin MA examen på Solo/Dance/Authorship, HZT, Berlin i februari 2024. Naledis examensverk, In flux hade premiär på Uferstudios 2023.

Nazar Rakhmanov (RU/EU)

Nazar Rakhmanov (Votkinsk, 1991) är en Tatar-rysk koreograf och dansskapare. Driven av ett djupt intresse för hinduisk filosofi och mysticism, tog Nazar sin BA examen i religionsstudier 2014. 2011 började han sin rörelsepraktik som dansterapiassistent för deltagare med funktionsvariationer. Efter att ha introducerats i butoh, nomadisk fysisk teater och nutida dans, flyttade han till Nederländerna 2018 för att fördjupa sin danspraktik. För tillfället är han nomadiskt baserad i Europa.

“Jag är född och uppvuxen i den Udmurtiska Republiken, där lokala spirituella traditioner blev utsuddade av den sovjetiska och post-sovjetiska eran. Osynliga och spirituella ting har nu nästan raderats från ett lokalt, kollektivt medvetande. Resultatet av min egen brist på levd erfarenhet av äldre traditioner, är att jag i min konstnärliga praktik söker efter nya former för kontakt med osynliga och spirituella ting.”

Jenny Sunesson (SE)

Jenny Sunesson (f. 1973) är en svensk konstnär som främst arbetar med ljud. Hon är lektor i Sonic Practice på Stockholms konstnäriga högskola. Hennes konstnärskap sträcker sig från fältinspelningar och live-collage till konceptuell ljudkonst och video. Sunesson använder ofta sitt eget liv som scen för mörka, tragiska och ibland komiska verk där verkliga och påhittade karaktärer och stereotyper, samarbetar i alternativa berättelser om hierarkier och maktstrukturer i samhället.

2021 påbörjade konstnären ett nytt omfattande deltagarbaserat projekt med örat mot det mer-än-mänskliga. UNDER var en solcellsdriven ljudinstallation med övernattning, vandring och utställning i Florarnas naturreservat, Sverige, arrangerat av Konstfrämjandet.

Deltar gör också:

Småkonstnärer, som är en grupp ukrainska barn och mammor som sedan Rysslands fullskaliga invasion våren 2022 återkommande träffas på museet. Under två års tid har de varje fredag tittat på konsten och skapat tillsammans med museets intendent för pedagogik Natasha Dahnberg.
Konsten har erbjudit ett lekfullt sätt att närma sig det nya landet, men också en emotionell plats att bearbeta minnen och all osäkerhet som framtiden bär på.

Dansprojektåret är en vidareutbildning inom dans som har fokus på samhällsengagerande dansprojekt. Utbildningen arrangeras av Wik, Uppsala, Region Uppsalas folkhögskola. Medverkande: Milja Vilde, Emelia Muriel Koberg, Natalie Morén James, Ewemande "Smooth" Ehiwe, Alimatou Njie

Uppdaterad: