Anna Odells Rekonstruktion – Psyket öppnar 2 mars

2 mars öppnar Anna Odells utställning med den kritikerrosade videoinstallationen Rekonstruktion – Psyket. Vi bjuds in till gränslandet mellan fakta och fiktion, minnen och svåra etiska dilemman. Utställningen pågår till 1 april.

Porträttbild på konstnären Anna Odell

– I arbetet med det här projektet använder jag mig delvis av mina egna erfarenheter, då jag mellan 16–23 års ålder tillbringade mycket tid inom den slutna psykiatrin. Man hade då gett mig diagnosen schizofreni och ansåg att jag aldrig skulle komma tillbaka till ett normalt liv, säger Anna Odell.

Videoinstallationen Rekonstruktion – Psyket inleds med en iscensatt diskussion mellan en personalgrupp inom den psykiatriska slutenvården, kring ett etiskt dilemma. En vårdare och en patient har inlett en relation, vilken resulterat i en graviditet. Den gravida är konstnären själv som blickar tillbaka på sina egna erfarenheter av den slutna psykiatrin.

Under hösten 2023 hade Anna Odell ett artist-in-residence på Centrum för medicinsk humaniora (CHM) vid Uppsala universitet. Här i forskarmiljön tog verket Rekonstruktion – Psyket form.

– Vi ville utforska hur man utifrån konstnärliga arbetssätt kan få syn på andra saker och skapa annan kunskap i frågor som rör vård, medicin och hälsa än vad våra forskare kan. Anna Odell har, utifrån egna erfarenheter utforkat den psykiatrisk heldygnsvård och svåra dilemman som kan uppstå, säger Erika Sigvardsdotter, koordinator, Centrum för medicinsk humaniora, Uppsala universitet.

– I verket vidareutvecklar Anna Odell sin specifika berättarteknik. Den egna personan blir språngbräda för att undersöka maktstrukturer och normer i samhället. Betraktaren är hela tiden osäkerhet om vad som är iscensatt och biografiskt och vad man kan minnas. Vem agerande är rätt i denna gränsöverskridande berättelse, säger Rebecka Wigh Abrahamsson, utställningens curator och intendent, Uppsala konstmuseum.

Utställningen pågår 2 mars–1 april. Videoinstallationen är 1 timme och 10 minuter.

Läs mer om utställningen

29 februari 2024