Konserter

Uppsala konstmuseum är inte bara bildkonst. Vi har också ett fint program med artister inom olika musikgenrer som folkmusik, elektronmusik och jazz som både förvaltar och utmanar musikformat och praktiker.

Hederosgruppen –  27 januari

Hedersosgruppen_750x390.jpg

Få musiker besitter förmågan att kasta sig mellan roller, instrument, stilar och sammanhang som Martin Hederos gör. På Uppsala konstmuseum ställer han sig på scen med Hederosgruppen – fem improvisationsmusiker som leds av Hederos själv.

Om konserten

Bandet bjuder på låtar från skivan Storstrejk som släpptes 2020. Så här beskriver bandet själva musiken: Alice Coltranes harpjazz med kaskader av arpeggion var första målbilden, men det hela svävade snart ut i en tillåtande improvisationsmusik med högt till tak. Skivan grammisnominerades i kategorin årets jazz 2020. 

Om Martin Hederos

Andreas Sjögren, basklarinet, tenor och sopransaxofon, Emil Strandberg, trumpet, piccolatrumpet, Martin Hederos, piano och orgel, Josef Kallerdahl, kontrabas, Konrad Agnas, trummor och percussion.

Martin Hederos har en bakgrund som världsturnerande rockartist i Soundtrack of Our Lives, progressiv jazzpianist i en av landets största jazzexporter: Tonbruket, ett tag medlem i magnifika orkesterdundret Fire! Orchestra, pianist bakom bl.a. Ane Brun och Anna Ternheim, samt med i flertalet uppmärksammade duoprojekt med artister som Mattias Hellberg, Nino Ramsby och Sofia Karlsson.

Mat & dryck

Museum Bar & Café håller öppet till klockan 21.00 och serverar snacks, dryck och mat.

Pris

150 kronor. 

Scen

Hörsalen, Museum Bar & Café

Längd

60 minuter

Boka

Boka biljett via Tickster 

 

Erik Möller/Aetherania –  19 mars

Aetherania_750x390.jpg

Den elektroniska musikkompositören och producenten Erik Möller, eller Aetherania, som är hans nuvarande artistnamn, kommer till Uppsala konstmuseum för en konsert i gränslandet mellan musik och minnen.

Om konserten

På Uppsala konstmuseum får du höra låtar från Aetheranias senaste album, “Etherania ‘77” Låtarna är inspirerade från Super-8-filmer som hans pappa tagit på 60- och 70-talet. Musiken är Aetheranias inre bilder av ett gulblekt Sverige i sommartid, märkliga elevfilmer och Berlinresor under kalla kriget, fast omvandlat till toner.

Om Aetherania

Erik Möller blev under sitt alias Unai hyllad av såväl New York Times och The Wire, grammisnominerad och har turnerat jorden runt. Under Unai utforskade Erik Möller gränsen mellan pop och dansmusik. Under artistnamnet Aetherania kan musiken liknas vid ett vandrande i gränslandet mellan minnen och musik. Etherania '77 är det andra släppet på nystartade etiketten Moderneswing och är den första delen i en kommande ambient samlarserie.

Mat & Dryck

Museum Bar & Café håller öppet till klockan 15.30 och serverar snacks, dryck och mat.

Pris

80 kronor (inklusive entréavgift till utställningen)

Scen

I utställningen Promzona – Pavel Otdelnov

Längd

60 minuter

Boka

Boka biljett via Tickster


Virke –  31 mars

Virke_750x390.jpg

Om konserten

Virke framträder med låtar från sitt debutalbum Hovsjö 80. Plattan innehåller 10 instrumentala spår som är skapade som ett soundtrack till en än så länge icke-existerande film om att växa upp som tonåring i Hovsjö runt 1980. Handla smuggelsprit på ungkarlshotellet i Saltskog, sitta och röka under motorvägen tills det ljusnar, sena nätter vid Måsnarens strand.

Om Virke

Virke består av Billie Lindahl (Promise and the Monster), Rickard Jäverling och Henrik von Euler. Ingen är själv uppvuxen i just Hovsjö, men på andra mindre orter där livet pågår. Bakgrundshistorientill skivan är att bandet fick tag på ett svartvitt foto från 1980, som visade deras kompis, Anneli, bland de stora betonghusen i Södertäljeförorten Hovsjö, där hon växte upp.

Mat & Dryck

Museum Bar & Café håller öppet till klockan 21.00 och serverar snacks, dryck och mat.

Pris

150 kronor

Scen

Hörsalen, Museum Bar & Café

Längd

60 minuter

Boka

Boka biljett via Tickster

 

I.B. Sundström –  31 mars

Isak_750x390.jpg

Om konserten

Oljefatsorkestrar förknippas ofta med karnevaler, fester och en närmast brutal glädje. I denna tolkning på Uppsala Konstmuseum får man ta del av ett långsamt växande ljudlandskap, en sjunkande, lågmäld oljefatsorkester på en karneval där allting fallit i dvala.
Konserten kan ses som en beklagan, en förvriden bön om att världen är räddad.

I. B. Sundström med oljefatsorkester kommer till Uppsala konstmuseum för en sällsam spelning. I fria tolkningar från Stina Nordenstams låt The world Is saved får du lyssna till en lågmäld orkester och sång av Victoria Verseau.

Om Isak Sundström

Musiker, författare och konstnär som förutom sin solokarriär också gjort många skivor med Skriet, Pascal och Rocks and Waves Song Circle. Sundström har sedan 2017 släppt tre album som soloartist, varav ett dubbelabum: Antropofagernas rike I och II från 2020, utgivet på förlaget Teg Publishing.

Mat & Dryck

Museum Bar & Café håller öppet till klockan 21.00 och serverar snacks, dryck och mat.

Pris

150 kronor

Scen

Hörsalen, Museum Bar & Café

Längd

60 minuter

Boka

Boka biljett via Tickster

 

Vårens konserter är curaterade av Patric Kiraly.

Uppdaterad: