Susanne Johansson

På en annan plats än den förväntade
14 april - 20 maj 2018


Susanne Johansson, Allra längst ut II, olja på duk, 2017. Foto Pär Fredin. Bildupphovsrätt 2018


Uppsala konstmuseum presenterar Susanne Johanssons konstnärskap i en stor separatutställning och för första gången i Uppsala. Utställningen På en annan plats än den förväntade innehåller hennes senaste måleri och teckningar från 2012 till 2018. Flertalet av verken har inte visats tidigare.

Lördag 14 april har utställningen vernissage 12.00-16.00 och invigs 14.00 av museichef Daniel Werkmäster med efterföljande Artist Talk med Susanne Johansson.


I Susanne Johanssons bilder är skogen, snåren, stenarna, mossan, vattnet och byggnaderna viktiga delar. Lika viktiga är färgernas kalla och varma nyanser. Det är måleriets och teckningens egen logik och inte realismens premisser som råder. De figurer som ibland finns i en målning eller en teckning ingår i bildens helhet och idé, de blir en del av den omgivande naturen. Det sker möten och övergångar, mellan det avbildade och bild, mellan landskap och måleri, färger eller verkligheter.

Tid och rum är viktiga komponenter i Susanne Johanssons konst. Det nära finns där, det nuvarande och det förflutna finns där. Det finns i bilderna, i färgen, ljuset, skuggorna och atmosfären. Tiden finns i de gestalter vi ser, i deras rörelser och poser, hur de vänder sig mot eller bort från oss. I målningarna och teckningarna finns iakttagelser, minnesbilder och situationsminnen. Det är minnen som får följa med in i nuets upplevelser.Det är i det känsliga mötet med omgivning, förnimmelse och tid som Susanne Johanssons bilder uppstår.

Susanne Johansson (f 1969) är uppvuxen Norrbotten, bosatt i Uppsala sedan 2014 och har ateljé utanför Tierp. På 1990-talet utbildade hon sig vid Konsthögskolan i Stockholm. Johansson (tidigare Simonson) har en gedigen lista på utställningar nationellt och internationellt samt finns representerad vid ett flertal museers, institutioners och privata samlingar i Sverige och utomlands. Fick 2016 kulturstipendium av Region Uppsala.

Utställningskatalog
I anslutning till utställningen har Uppsala konstmuseum producerat en katalog med ett rikt bildmaterial och text av Daniel Werkmäster. Foto Pär Fredin och Galleri Magnus Karlsson. Grafisk formgivning Eva Björkman.

Curator: Daniel Werkmäster, museichef

Hemsida: www.susannejohansson.net


Uppdaterad: