Stiina Saaristo

Cinderella of Turenki
23 januari – 13 mars 2016

Stiina Saaristo, The Kind Ones. Foto Heikki Tuuli

Stiina Saaristo, The Kind Ones, kol- och blyertsteckning.
Foto Heikki Tuuli

Vernissage lördag 23 januari 12.00–16.00

Invigning 14.00. Niina Hyrsky, press- och kulturråd vid Finlands ambassad i Stockholm, invigningstalar. Stiina Saaristo närvarar under invigningen.

I utställningen Cinderella of Turenki visar Stiina Saaristo verk från 2003 – 2015. Det är huvudsakligen teckningar men även måleri och grafik. Saaristo är en av Finland främsta konstnärer och är representerad på de större institutionerna i Finland. Utställningen är hennes hittills största i Sverige. Stiina Saaristo, född 1976, bor och arbetar i Helsingfors.

Stiina Saaristo stora teckningar och målningar är fyllda av igenkänning från livets detaljer, men där allt är förstärkt några extra varv till en dråplig, burlesk och surrealistisk skepnad. Saaristos använder sig själv som modell men skapar en figur som inte är hon utan en roll i en komplex miljö bland andra figurer och symboler. Tekniken i konstverken är fulländad och formatet på bilderna överväldigande. De stora bilderna är samtidigt förföriska som groteska i mötet mellan det vackra och det fula. De kvinnliga figurer vi möter i bilderna är centrala och tar plats. De har också ett oskyldigt uttryck och är på intet sätt obehagliga. Man kan snarare känna en gemensam upplevelse av förvåning. Det finns också en grotesk humor som är nära kopplad till empati. Mänsklighet är en gemensam svaghet och brist. Det är svårt att inte bli berörd av Saaristos fantastiska bildvärld.

Utställningen har fått stöd ur det statliga bidraget till Uppsala kommun, finskt förvaltningsområde och i programmet finns ett par allmänna visningar på finska.


PROGRAM

Lördag 23 januari 13.00–15.30
Familjelördag: Leksaksfrossa - måleri

Torsdag 28 januari 19.00-20.00
Uppsala konstmuseum <3 Uppsala Konsert & Kongress
Konsert: Jukka Rintamäki framför musiken från skivan The Lost Fast One. För ett år sedan släppte Rintamäki den instrumentala skivan The Lost Fast One som fick fina recensioner och nominerad honom i kategorin ”Årets Kompositör” på Manifestgalan 2015. Konserten äger rum i den finska konstnären Stiina Saaristos utställning Cinderella of Turenki. De omfångsrika teckningarna bjuder på en drastisk och surrealistisk bildvärld med hög grad av igenkänning från vardagslivets detaljer. Musiken framförs för första gången tillsammans med tubaisten Anton Svanberg och cellisten Emma Augustsson. För kvällen är rummen också förändrade med ljusdesign av Markus Granqvist. Konsten tillsammans med ljuset och musiken blir en helt egen slags konsertupplevelse. 
Samarrangemang: Uppsala Konsert & Kongress
Lokal: I Stiina Saaristos utställning, våning 1. Fri entré

Fredag 29 januari 13.00–13.30
Stora & små: Visningar för vuxna och barn 0-5 år.

Lördag 30 januari 14.00
Allmän visning

Torsdag 4 februari 12.00–13.00
Sopplunch & Samtal. Daniel Werkmäster, museichef Uppsala konstmuseum, Om Stiina Saaristo och det samtida i finsk samtidskonst. Samarrangemang med Uplands Konstförening. Lokal: Vasasalen

Lördag 13/2 12.00
Visning på finska/Opastus suomeksi: Stiina Saaristo – Turengin Cinderella

Tisdag 23 – fredag 26/2
Sportlovskul: Leksaksfrossa – måleri.

Torsdag 25 februari 18.00
Allmän visning

Lördag 5 mars 12.00
Visning på finska/Opastus suomeksi: Stiina Saaristo – Turengin Cinderella

Lördag 12 mars 14.00
Allmän visning

 

Uppdaterad: