Korakrit Arunanondchai

"Vem förvaltar jordens minne och vem kan återskapa det när vi inte längre finns kvar? är en av de frågor som konstnären Korakrit Arunanondchai ställer i sina verk. Hans filmer ställer frågor om existentiella värden och utspelar sig i miljöer från Bangkok till USA. I samarbete med Uppsala Internationella Kortfilmfestival visar Uppsala konstmuseum en film av den thailändske konstnären Arunanondchai, bosatt och verksam i New York och Bangkok, aktuell på Atenbiennalen under hösten.


With history in a room filled with people with funny names 4

20 oktober – 28 november 2018
Video: 23:32 minuterLördag 20 oktober 12.00-16.00 Vernissage
14.00 Invigning: Christoffer Olofsson, Programchef, Uppsala Internationella Kortfilmfestival och Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent Uppsala konstmuseum, inviger utställningen. Daniel Werkmäster, museichef Uppsala konstmuseum, hälsar välkommen.

”The Denim Painter” är en fiktiv performancekaraktär som den thailändska konstnären Korakrit Arunanondchai har byggt ett eget filmiskt universum kring. I monologform förs ett samtal med ”Chantri” en drönare som erbjuder ett nytt seende från sin svävande och rörliga position. ”Vem förvaltar jordens minne och vem kan återskapa det när vi inte längre finns kvar?” är frågor som konstnären kretsar kring i seriens fjärde film. Här står själva åldrandet i fokus. I glömskan och minnet finns en egen sorts reinkarnation.

Arunanondchais bildvärld rör sig från kejserlig begravning och landssorg i Bangkok till demonstrationer vid den senaste presidentinstallationen i USA över modeller av förhistoriska människor till strandade valar eller fiktiva gestalter. Kan högteknologi och transhumanistiska idéer erbjuda en väg framåt i denna era av konflikter mellan civilisation och planet? Konstnären frågar sin drönare ”Tror du på något Chantri? Kommer vi någonsin att bli ett med dig och dematerialiseras i den stora andens flöde?”

Korakrit Arunanondchai är född i Bangkok Thailand 1986, bosatt och verksam i New York och Bangkok. Han har en kandidatexamen från Rhode Island School of Design och en master från Columbia University 2012. Arunanondchai är verksam internationellt som filmare, skulptör och performancekonstnär och har bland annat haft separatutställningar på Palais du Tokyo i Paris 2015 samt Kiasma i Helsingfors 2017. Under hösten är han aktuell som en av utställarna på Atenbiennalen tillsammans med Alex Gvojic.

Uppsala Internationella Kortfilmfestival är den 37:e festivalen och äger rum 22-28 oktober.

Läs mer om festivalen 
Uppsala Internationella Kortfilmfestival

Biografi Korakrit Arunanondchai (DOCX, 15 KB)

Uppdaterad: