Birgit Ståhl-Nyberg

Framtiden på väg
17 mars - 19 augusti 2018
Birgit Ståhl-Nyberg, Akvariet, olja på duk, 1973. Fotograf Donald Byström.
Birgit Ståhl-Nyberg, Akvariet, olja på duk, 1973. Foto: Donald Byström.


Utställningsfolder (PDF, 354 KB)
på svenska och engelska

Vernissage lördag 17 mars
Invigning 14.00: Peter Gustavsson, ordförande i Uppsala kommuns kulturnämnd, invigningstalar. 

Birgit Ståhl-Nyberg, Akalla tunnelbanestation – Från idé till gestaltning.
Skisser från projektet visas i anslutning till huvudutställningen Framtiden på väg.
I samma rum visas samtidigt videon Reflektioner av José David Hildebrand.

Utställningen med Birgit Ståhl-Nyberg går vidare till Norrköpings Konstmuseum och visas där 29 september 2018 - 24 februari 2019. 


Birgit Ståhl-Nyberg (1928 – 1982) tog med kraft och engagemang ställning för konstens plats i samhället. Med en tveklös tro på konstens förmåga att förändra och medvetandegöra var Birgit Ståhl-Nyberg en konstnär som ville göra skillnad. Konsten skulle gestalta människors relationer till varandra här och nu. Hennes tolkningar av sin samtid väcker frågor om vår egen tid.

I Ståhl-Nybergs bildvärld möter betraktaren den vanliga människan och hennes vardag i efterkrigstidens Stockholm. Hennes målningar är imponerande med referenser till bland annat kubismen och den franske målaren Fernand Léger, som var en av hennes främsta förebilder. Hon var en skarp iakttagare och tecknade den värld hon levde i. Hon återgav glesbygdsbefolkningens flyttströmmar söderut till storstadens industrier och förortsmiljöer. Med ett socialt perspektiv målade Birgit Ståhl-Nyberg människors liv, tunnelbaneresenärer, storstadens pulserande liv och förortens konformism. Hennes bilder var kritiska och passionerade inlägg i diskussioner om staden och dess människor.

Birgit Ståhl-Nyberg föddes i Hammerdal, en jämtländsk by i arbetarrörelsens tidiga skede. Uppväxten i en politiskt aktiv familj kom att prägla hennes liv och konstnärskap.

Hennes konstnärliga miljögestaltning i Akalla tunnelbanestation 1977 visar  ett av Ståhl-Nybergs återkommande teman: Kvinnan och mannens relation och ställning i samhället. Titlar som Medmänniskor, Kvinnans ideal och verklighet och Mannens vardag antyder konstnärens vilja att uppmärksamma betraktaren på samhällets normer och ideal genom konsten. 

Utställningen innehåller oljemålningar, akvareller och teckningar. Verken är inlånade från museer, institutioner och privatpersoner.

Curatorer: Ann-Christine Fogelberg, intendent för samlingarna, Uppsala konstmuseum, Åsa Thörnlund, intendent, Uppsala konstmuseum

Program

17/3 Vernissage: invigningstal av Peter Gustavsson

19/4 Konsert: Mariam The Believer

26/4 Panelsamtal: Birgit Ståhl-Nyberg som urban folkhemsskildrare, Maria Lind och Helle Klein

28/4 Personlig visning: Mikael Nyberg

5/5 Personlig visning: Gudrun Westerlund


Pressrum
För pressmeddelande och bilder: Mynewsdesk.com/se/uppsalakonstmuseum

 
Uppdaterad: