Besök oss i sommar

Sommaren är här och du är välkommen alla dagar mellan 11.00 och 17.00. Ta med en kompis eller familjen och gör ett besök hos oss på Uppsala slott.

sida-slottet.jpg

Gå en guidad visning och avsluta med picknick i slottsparken. Upplev museets samlingar och tillfälliga utställningar, eller köp bara en glass i Museum Bar & Café, handla något fint i museibutiken och hälsa på fåren som går här utanför.    

Upplev textil konst och skulpturer

Bland sommarens utställningar märks utställningen om den världskända uppsalakonstnären  Ingrid Skerfe Nilsson möter framtiden. På 60-talet syntes Ingrid Skerfe-Nilssons ryamattor i många människors hem. De uttrycksfulla mattorna i starka färger fungerade som blickpunkter på både väggar och golv. Nu presenteras hela hennes konstnärskap och gärning. Det ställs också i relation till tre av vår tids mest intressanta textilkonstnärer,  Malin Bobeck Tadaa, Lea Constan och Maja Michaelsdotter Eriksson.

Läs om utställningen och förboka biljett Ingrid Skerfe-Nilsson i möte med samtiden. 

Sommaren bjuder även på en skulpturutställning i slottsparken. Resonating Bodies som utställningen heter består av sju verk som på olika sätt utgår från platsen runt slottet och allt liv som pågår här. Du får upptäcka och interagera, men också använda hörseln och lyssna och känna in sådant som inte syns och hörs vid första ögonkastet. Vid konstmuseets entré visas ett gigantiskt, klingande fågelbo och på åsens södra sida vilar ett tio meter långt skelett, gjort av döda almar.

Läs om utställningen Resonating Bodies.

Upptäck Uppsala konstmuseums samlingar som består av mer än 14000 konstverk och designföremål.Just nu visas delar ur konstmuseets samlingar på olika platser i museet. Vissa verk finns att se i receptionen och i trapphus, andra i Museum Bar & Café men också i tematiserade i utställningssalar. Just nu visas ”En modern tid”, ”Plats och landskap” och ”Se människan

Här är  exempel på verk som visas just nu Samlingar. 

Guidade visningar

En glad nyhet för denna sommar är att vi anordnar guidade visningar som avslutas med picknick i slottsparken! Visningarna anordnas varje dag klockan 13.00 hela sommaren.  Du kan välja mellan flera spännande teman. 

I vårt kalendarium kan du läsa om och boka visningar.

Plats för barn och konst

Den yngre publiken kan se fram emot att testa museets konstnycklar. Nycklarna består av detaljer från olika konstverk. Barnen går sedan på upptäcktsfärd i museet för att hitta rätt konstverk. Det finns också målarkit och färgpennor att hämta ut i receptionen.

Sommar runt slottet

I sommar händer flera roliga saker i slottsparken. Förutom skulpturutställningen Resonating Bodies, anordnas det konstvandringar i parken och så finns det ett klurigt naturspår för de allra minsta. Upptäck även den nya appen Konst- och kulturarv där du bland annat får lära dig mer om de offentliga verken i slottsparken.  Sommar runt slottet pågår fram till Kulturnatten, 10 september.  

Läs mer om sommar runt slottet på Uppsala.se.

Mat och dryck

Lucha, fika eller ta en Afternoon Tea? På mysiga På Museum Bar & Cafè kan du göra allt det. Under sommaren finns också två fina uteserveringar där du kan slå dig ned i solen. Museum Bar & Café har öppet alla dagar mellan 11.00 och 16.30.  

Uppdaterad: