Maj Bring

Molins fontän

Olja på pannå, utan år
Inköpt 2019

Maj Bring, född 1880 i Uppsala, died 1971 i Stockholm

Maj Bring valde tidigt den konstnärliga vägen och kom som 20 åring till Valands målarskola i Göteborg, därefter blev det Konstakademien i Stockholm och Paris och Matisse målarskola. Hon var en av pionjärerna inom modernismen i Sverige.

Målningen Molins fontän är troligtvis målad under 50-talet, möjligtvis 60-talet. Molins fontän finns i Kungsträdgården i Stockholm, inte långt från ateljé där hon vi den tiden hade sin arbetsplats. Skulptören är Johan Peter Molin (1814–1873) och fontänen avtäcktes efter Molins död 1873. Den är omgiven av 6 svanar och försedd med olika gestalter från den nordiska mytologin. Temat är Stockholms läge vid vattnet. Den vattenfyllda skålen högst upp symboliserar Mälaren och fontänankaret Östersjön.

Maj Bring har målat med en intensiv grön färg. Under den här perioden kom det in nya färger i hennes måleri. På 50-talet reste hon till Nordafrika och Mellanöstern för att hitta inspiration. Hennes färgbehandling kom att bli mer intensiv och ljusare. Samtidigt som hennes syn försämrades, vilket också kan ha påverkat hur hon såg och upplevde färg. 

Uppdaterad: