Tamar Ettun

Tamar Ettun (f. 1982)
Tamar Ettun är född i Israel och numera verksam i Brooklyn, New York. Ettun arbetar skulpturalt både med fysiska objekt som uppblåsbara skulpturer, readymades samt med sin egen kropp. Hon är utbildad inom skulptur och har bl a annat studerat på Bezalel – design- och konsthögskola i Jerusalem och Yaleuniversitetet. Etun undersöker olika motsatspar så som rörelse i förhållande till stillhet, fysiska materiella ting i förhållande till mentala processer, eller den yttre och inre kroppen.

Ettun har ställt ut ett flertal gånger i bl a i New York på The Watermill Center (artist in residence-program) grundat av konstnären Robert Wilson, Vanity Projects NADA och Fridman Gallery. Hon har även deltagit i den stora performancefestivalen PERFORMA vid flera tillfällen. Under våren 2016 har hon haft Lower Manhattan Cultural Council workspace Residency och hade under denna period premiär på sin performance Yellow i Bryant Park tillsammans med ”The Moving Company”. Denna performance visas i Botaniska trädgården på Revolve.

Under festivalen kommer hennes första separatutställning i Sverige att invigas på Uppsala konstmuseum The Yellow Who Wants. Utställningen varar fram till 21 augusti 2016 och kommer dessutom att bearbetas under tiden av Tamar Ettun själv som i sommar vistas i Stockholm genom stipendium på Iaspis, konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer. Ettun ingår även i screeningprogrammet på UKK.
www.tamarettun.com

Uppdaterad: