Liv Strand och Marcus Doverud

Liv Strand (f. 1971) och Marcus Doverud (f.1981)

Liv Strand är baserad i Stockholm och Berlin. Strand arbetar med skulptur, performance, ljudkonst, installation och skrivande. Strand undersöker i sin konst former för och processer av förståelse. Låt oss stanna vid hur en tankebana kan visas fram och delas med en publik, i vilket annat material som helst än tal och kanske text. Det ställer oss inför frågor om hur läser vi av materialitet och saker i förhållande till våra egna kroppar. När svänger ett uttrycks associationer likt ett annat? Språk och andra abstraktioner har  betydelse för Liv Strands konstnärskap, i utställningen ”Begränsningens anatomi” (2015) på Verkstad Konsthall i Norrköping tittade hon närmare på begreppen ”nation” och ”hen” och lät dem exemplifiera hur definitioner sätter gränser i de tolkningar vi använder i våra insikter om världen. 2014 var Strand en av deltagarna i ett utbytesprojekt initierat av SLL och utfört vid Karolinska Institutet där konstnärer mötte forskares arbete inom mikrobiologi. Hon var 2013 artist in residence på Künstlerhaus Bethanien. Strand ställer ut i Sverige och i andra länder.
www.livstrand.com

 

Marcus Doverud arbetar som dansare och koreograf och figurerar i performancesammanhang i Sverige och internationellt. Doverud är baserad i Stockholm och är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholms mimprogram. Han har även studerat estetik och filosofi på Södertörns högskola. Kroppsliga, rumsliga och ljudliga yttranden och olika förhållningssätt till dessa undersöks i Doveruds arbete. Förställningen ”renaissance prenaissance” (2015) kretsade kring sampling och det koreografiska iscensättandet av musik som engagerade en grupp musiker. Marcus Doverud har satt upp flera soloföreställningar i Sverige och utomlands. Han söker återkommande samarbeten. Koreografi och musikalisk komposition vidrör varandra i sceniska förhandlingar. Att göra förtätningar genom kultur öppnar för nya sätt att förstå, uppfatta och vara tillsammans. Doverud har tidigare också arbetat med teater bland annat på Unga Klara, Stockholms stadsteater.
www.marcusdoverud.com

 

Marcus Doverud och Liv Strand har flera gemensamma samarbeten bakom sig såsom ”Through Composition as Explanation” på Moderna museet 2011. En performance som var baserad på en text av Gertrud Stein från 1926 och som genomfördes tillsammans med Amelie Rydqvist. De medverkade i ”Foreplay” i Berlin 2015 och så även nu under ”Revolve” där de har premiär på sin performance ”Tja chat, tjena chien: om härmning som förskjutning”. Deras gemensamma bokprojekt ”Viformation” släpps och lanseras i dagarna och boken finns till försäljning under festivalen.

 

Uppdaterad: