Gustaf Broms & Nigel Rolfe

Gustaf Broms (f. 1966)
Gustaf Broms, med bas i Vendel, Uppland, har under de senaste 30 åren verkat i många olika media som fotografi, video och skulptur. 1994 förstörde Broms sina tidigare konstverk och brände upp dem i en ritual som blev utgångspunkten för en fokusering på arbetsprocessen istället för resultatet. I riktning bort från objektet, använder han nu sin kropp som främsta medel för att utveckla sina koncept. Broms reser jorden runt där han deltar i performancefestivaler och utställningar och listan på platser där Broms satt sitt avtryck kan göras lång till exempel Korea, Finland, USA, Indien och Australien. Under 2015 genomförde han bl a en sju dagar lång performance på Galleri K, Västerås. 2016 var Broms Creative Director för Morni Hills Performance Biennale i Chandigarh, den första av sitt slag i Indien med ett 50-tal internationella konstnärer. Han har sedan 2015 organiserat uNder_jOrd_sTockholm, som är en öppen plattform för performancekonst på offentlig plats. 

Gustaf Broms är aktuell i Revolve som deltagande konstnär och som arrangör för festivalen tillsammans med övriga parter. Gustaf Broms kommer att genomföra en performance tillsammans med Nigel Rolfe. De leder dessutom Performance Pathway med studenter från Royal Collage of Art i en veckas workshops med final under Revolve. Gustaf Broms visar även en sekvens från MAHAPRALAYA i screeningprogrammet på UKK.
www.orgchaosmik.org


Nigel Rolfe (f.1950)
Nigel Rolfe har arbetat med performance som uttryck sedan 60-talet och är bosatt och verksam i Dublin sen 1974. Rolfe studerade skulptur på 70-talet och använde då termen Skulptur i rörelse för att beskriva sitt arbete - innan termen performance var väletablerat som begrepp. Rolfe har en omfattande produktion bakom sig och har gjort ett betydande internationellt avtryck som konstnär, curator och lärare. Sedan 1982 har Rolfe undervisat på Royal Collage of Art i London och har numer en professorstitel. Rolfe arbetar även med video, film och fotografi, inte sällan med sakrala teman. Likaså utgör musik och ljud byggstenar i Rolfes verk. Hans konstnärskap har visats i omfattande retrospektiva utställningar på The Irish Museum Of Modern Art i Dublin och Musee D’Art Moderne de la Ville De Paris. Han har ställt ut i Dublin, Paris, Sao Paulo, Busan, Kwangju och på Venedigbiennalen.

Nigel Rolfe deltar som konstnär i Revolve samt leder tillsammans med Gustaf Broms Performance Pathway med studenter från Royal Collage of Art i en veckas workshops med final under Revolve. Rolfe visar även en film i screeningprogrammet på UKK.
www.nigelrolfe.com

Performance Pathway‬

 

Performance Pathway är ett program där studenter på Royal Collage of Art i London arbetar med performance på olika sätt och där igenom utvidgar sig själva, sitt konstnärskap och begreppet. Utföranden sker på skolan, i lokområdet samt vidare på andra platser och i andra kontexter i världen. Målet är att inom den konstnärliga akademiska praktiken undersöka form och framförallt innehåll i den individuella så väl som gemensamma produktionen.

Arbetet och fokus sträcker sig bortom den konventionella ateljémiljön och riktar in sig på ett här och nu.
Genom Performance Pathway ges studenterna möjlighet att skapa sina verk framför en publik och i stunder av oanade möten. Även video förekommer i arbetet. Det handlar om att upptäcka och arbeta med sin egen kropp, jaget så väl som testa hur det är att befinna sig i offentlig miljö med allmänheten som åskådare.

 

Uppdaterad: