Uppsala konstmuseum + Uppsala Konsert & Kongress

Våren 2018

Konserter på Uppsala konstmuseum

Torsdag 1 mars 19.00 – 20.00
Jäverling, von Euler - Musik inspirerad av Kullahusets hemlighet (Sten Eklund, 1971)
Von Euler och Jäverling har med utgångspunkt från Sten Eklunds (1942-2009) närmast kultförklarade verk Kullahusets hemlighet, försökt skapa en tonvärld med syfte att lägga till ytterligare en dimension i upplevelsen av Kullahusområdet. Traditionella instrument blandas med elektronik och bakgrundsljud för att förstärka bilden av det mystiska och oförklarliga i verket samt belysa konflikten mellan avancerad teknologi, natur och miljö. I bildsviten skildras den fiktive botanikern J.M.G. Paléens oförklarliga möte med ett geografiskt område, avgränsat av ett magnetfält och fyllt av byggnader, odlingar samt märklig teknologi. Jäverling och von Euler har släppt musik med lite mer än en handfull alias, såsom Små Vågor, Rigas Den Andre, Sjöarna och Dödens Dal. Von Euler kan dessutom titulera sig VD över det hyllande indiebolaget Flora & Fauna, medan Jäverling kan stoltsera med utgivningar på bland annat Kning Disk.

Fri entré. Plats: Vasasalen
I samarbete med UKK


Torsdag 19 april 19.00 – 20.00
Mariam The Believer
Mariam Wallentin, eller The Believer, är en av landets mest intressanta och mångsidiga musiker. På Uppsala konstmuseum hör vi material från hennes hyllade andra soloalbum, Love Everything (2017), skrivet och producerat av artisten själv och utgivet på det egna skivbolaget Repeat Until Death.  Love Everythings innersta kärna är en samling klara popmelodier där melodierna visar vägen. Pianot flödar av harmonier som understryker Wallentins kraftfulla och råa, ärliga röst. Ballader går mot strömmen och bryts av förändrade rytmsekvenser. Förtrollande sång övergår i pulserande R’n’B– som om nya möjligheter ständigt lurar bakom varje hörn i Wallentins universum.
Fri entré. Plats: Vasasalen
I samarbete med UKK 


Konst på UKK våren 2018

Klara Kristalova, Tyst och lugn, skulptur. Foto Pär Fredin

Klara Kristalova, Tyst och lugn, skulptur i brons med motor. Foto Pär Fredin

1–12 februari - förlängd till 26 februari
Klara Kristalova
Tyst och lugn
Bronsskulptur med motor, 2002

Klara Kristalovas konst kan sägas befinna sig i ett halvvaket tillstånd mellan dröm och verklighet. Mänskliga djur och udda människor för tysta samtal om naturens och tillvarons mysterier. Kristalova är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm som målare, men har gjort sig mest känd som skulptör och har arbetat mycket med skulpturer i brons och glaserad keramik. Den lilla fågeln i Tyst och lugn betraktar långsamt sin omvärld, och bjuder samtidigt in oss i betraktandet.
Offentlig visning: 2 februari, 13.00

 

 

28 februari – 12 mars
Offentlig konst, aktuellt projekt med Laura Könönen
Uppsala kommun arbetar med ny offentlig konst på allmän plats runt det nya kontorshuset Juvelen. Konstnären Laura Könönen har i samband med firandet av Finlands 100 år av självständighet fått uppdraget att arbeta med att uppföra det platsspecifika konstverket Silent Water. I konstverket ryms tankar om havet, vattenmassornas tyngd och vad som döljer sig under ytan. Konstverket står klart under våren 2019. På UKK visas nu två konstverk som vill berätta mer om Laura Könönens konstnärskap. Genom att skulptera i naturmaterial som diorit och marmor ställer den finska konstnären Laura Könönen frågor om tid och beständighet. I en avskalad form möter vår materiella kultur universums oändlighet. Konstverken som visas var tidigare med i utställningen Materiell tanke på Varbergs konsthall 2017.

Offentlig visning: 28 februari, 13.00 

16–27 april
Hesselholdt & Mejlvang
Fiesta Exotica
Midsommarstång, kohorn, lammskinn, konstgjorda blommor, bastkjol, trä, akrylmålning.
Den danska konstnärsduon Hesselholdt & Mejlvang har i projektet Native, Exotic, Normal granskat hur mode, traditioner och inredning i Skandinavien på olika sätt genomsyras av vithetsnormer. Vad händer när svenska traditioner skärskådas? Under rubriken Fiesta Exotica möter karnevalskulturen kristna och hedniska midsommarriter. Vad gör vi med denna vår mest svenska symbol – älskad och hatad? Bör de gulnade blommorna och bladen en gång för alla kasseras eller skall vi ta tjuren i hornen och bejaka dansen?

Offentlig visning: 16 april, 13.00

 

 

 

10 oktober 2017