Samtal och föredrag


Fikret Atay. Foto Håkan Risberg

Torsdag 13 september 18.00–19.30
Samtal och filmvisning: Staden Batman - Fikret Atay om konst,
censur och platsens politik i dagens Turkiet.

Språk: engelska.
Fikret Atay fristadskonstnär i Örebro och Hanna Nordell, producent vid Tensta konsthall, tidigare redaktör för Svenska PEN:s Dissidentbloggen, samtalar. Fikret Atay, kommer från Batman, den kurdiska delen av Turkiet. Sedan 2004 har hans videokonst visats och hyllats internationellt. Rytm,  timing och närheten till landsbygdens människor, ger ett annorlunda perspektiv. Filmerna kretsar kring spänningen mellan öst och väst, kulturens påbjudna traditioner och behovet av experimentella utbrytningsförsök.

Programmet ingår i en serie som arrangeras med anledning av att Uppsala kommun under 2018 firar 10 år som fristad för förföljda författare med stöd från Kulturrådet.

MUSEUM BAR 17.00–21.00.
DJ: Format


Mattias Bäckling, Humlelikdagsvärmare, bronsgjutning av 3D-utskrift, 2014. Uppsala konstmuseums samlingar. Foto Göran Boardy.

Lördag 13 oktober 13.00–14.00 
Boksläpp och samtal: Konstnären Mattias Bäcklin samtalar med Björn Norberg, curator, om boken Fågelsång och betong.

Mattias Bäcklin rör sig obekymrat mellan civilisation och täta snår. Hans konstnärliga bakgrund finns i graffitin och hiphopkulturen samtidigt som intresset för fåglar och insekter är minst lika viktiga för bilderna. Miljonprogrammens förorter är på väg att rasa samman och står som ruiner i ett landskap som sakta återtas av naturen.


Silvana Imam. Foto Märta Thisner

Torsdag 25 oktober 19.00–20.00
Samtal: Silvana Imam & Johannes Anyuru

I våras släppte Silvana Imam sin första bok. Silvana är ett rikt självporträtt av en av våra största artister. Johannes Anyuru debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Anyuru har tilldelats många priser och nomineringar genom åren. Nu är han åter aktuell med essäsamlingen Strömavbrottets barn.
Plats: Vasasalen
Biljetter finns att köpa på Uppsala konstmuseumoch Stadsbiblioteket.
Pris: 100 kr
I samarbete med Bibliotek Uppsala.

MUSEUM BAR 17.00–21.00.
DJ: Pontus Ström

 

Torsdag 8 november 18.00–19.00
Föredrag: Ljuskonst – en konsthistorisk tillbakablick.
Peter Hagdahl, konstnär och pionjär inom teknologisk konst, samt curator på Statens konstråd, ger ingångar till hur konstnärer idag arbetar med ljus med exempel på föregångare i rörelser som Light and Space från 1960-talets Kalifornien. I samarbete med Allt ljus på Uppsala

MUSEUM BAR 17.00–21.00. DJ: Svante Pettersson

Tisdag 13 november 18.00–19.30
Samtal: Maria Aljochina från Pussy Riot samtalar med
journalisten Leonidas Aretakis om boken Riot Days.

Plats: Stadsbiblioteket, Mallas sal 
Språk: engelska 
Fri entré
Maria Aljochina dömdes 2012 till två års fängelse efter Pussy Riots ”punkbön” i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Hon släpptes 2013 efter påtryckningar av Amnesty International. Riot Days är konstnärens och aktivistens skildring av rättegången och fängelsetiden i en form som gör boken till ett eget konstverk efter Aljochinas principer: ”Protest måste vara desperat, plötslig och lustfylld”. Boken ges ut på svenska i november av Teg Publishing, översättning Linda Skugge.
I samarbete med Bibliotek Uppsala

Torsdag 29 november 18.00–19.00
Artist Talk:
Konstnären Åsa Ersmark och författaren Susanna Ericson Wallstén
Åsa Ersmark och Susanna Ericson Wallstén samtalar om utställningen Escape Fantasies. Om psykedeliskt bildberättande, ockultism och begär och feminism. Åsa Ersmarks utställning Escape Fantasies visas på Uppsala konstmuseum 10 november - 20 januari 2019.  

MUSEUM BAR 17.00–21.00. DJ: David Bremer


 

28 augusti 2018