Konserter

VÅREN 2019

Biljetter
Förbokning eller köp via Swish, kontakta museets reception för mer information konstmuseum@uppsala.se eller 018 727 24 82

Fri entré (om inget annat anges) 

Tisdagsjazzens vårprogram

Goran Kajfes

GORAN KAJFES TROPIQUES
Torsdag 14 februari 19.00–20.00

Goran Kajfeš Tropiques spelar en unik typ av musik som skulle kunna beskrivas som hypno-jazz. Gruppens semi-improviserande spelande tar ofta utgångspunkt i enkla fragment som basgångar eller melodier vilka repeteras, förskjuts och omorkestreras i stunden. Inom denna struktur skapas en musik som är intensiv och händelserik men som innehåller få kontraster eller plötsligheter. Med långa formkurvor försätter den både musiker och lyssnarna i olika tillstånd, en resa bland färger som gradvis tonar in i varandra och förändras. Debutskivan ”Enso” fick oerhört positiva recensioner i Sverige och internationellt. Omdömen som vittnade om ett starkt behov av den här sortens musik, kanske för att den säger något om vår samtid och om vikten av att vara närvarande i ett här och nu. Konserten är också en release för Tropiques andra album, nu med legendariska musikern Christer Bothén som speciell gäst.

Biljetter: 100 kr

MUSEUM BAR 17.00–21.00
DJ: Patric Kiraly

Shida Shahabi. Foto Anna Sundsvall

SHIDA SHAHABI
Torsdag 14 mars 19.00–20.00

Shida Shahabi (f. 1989) växte upp i Stockholm med föräldrar som flytt undan Iran–Irak-kriget på 1980-talet. Vid nio års ålder började hon ta pianolektioner. Bland tidiga inspirationskällor fanns, förutom hemmets persiska pop, intryck från MTV liksom Mozart eller Tjajkovskij. Som tonåring upptäckte hon punk, krautmusik och grunge och började spela i experimentella indieband för att senare i livet utbilda sig till ljudkonstnär vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

2016 började Shahabi att spela in stycken till det som senare skulle ta formen av albumet Homes som släpptes hösten 2018 genom ett samarbete mellan skivbolagen Sing a Song Fighter och FatCat Records/130701. Skapandet ska vara enkelt och organiskt utan stor produktion eller lager på lager i musiken. Det blev ett album som avger värme och har en emotionell tyngd och naturlighet i varenda ton.

Biljetter: 100 kr

MUSEUM BAR 17.00–21.00
DJ: Karl-Jonas Winqvist


Jenny Sunesson. Fotograf Toya Westberg

JENNY SUNESSON
Lördag 30 mars 14.00–15.00
I utställningen Man Drawer av Veronica Brovall.

Lördagskonsert i dialog med konsten

Jenny Sunesson (f. 1973) arbetar med field recording, konceptuell text- och ljudkonst, live collage och video. Inom sitt mörka, tragiska och ibland humoristiska arbete använder hon platsen och sitt eget liv som scen för att undersöka nutidssamhällets normer och hierarkier. Jenny är utbildad vid Dramatiska institutets radiolinje och ansluten till Elektronmusikstudion i Stockholm (EMS). Länge bodde hon i Storbritannien men är numera baserad i Örbyhus, aktiv i konsert- och gallerisammanhang både i Sverige och utomlands.

FINN LOXBO OCH ANDERS VESTERGAARD

FINN LOXBO OCH ANDERS VESTERGAARD
Torsdag 11 april 19.00–20.00

Duon med gitarristen Finn Loxbo och trumslagaren Anders Vestergaard bildades 2014. De experimenterade först med en större instrumentsättning med två gitarrer, elektronik och en massa slagverk, men allteftersom tiden gått har instrumentsättningen och deras gemensamma grund för improvisation gradvis reducerats ner till sin nuvarande intima form – hyperdynamisk öronakupunktur, framförd med akustisk gitarr, virveltrumma och rundgångselektronik. Hösten 2018 släpptes ett destillat av deras samarbete på skivan I’m fine with the swirling colors på skivbolaget Gikt Records. Anders Vestergaard är aktiv på den danska alternativa musikscenen, bland annat med sitt band Yes Deer och sina soloprojekt. Finn Loxbo spelar akustisk gitarr i flera olika konstellationer; duos med Karin Johansson och Lisa Ullén men även elförstärkt i band som Strändernas Svall, Doglife och tidigare i Fire! Orchestra. Våren 2018 släpptes soloskivan Eter med improvisationer på skivbolaget Gikt.

Biljetter: 100 kr

MUSEUM BAR 17.00–21.00
DJ: Henny Linn Kjellberg
MUSIKSALONG VIII 
Lördag 27 april 14.00–15.00 
Skapande i krigets svallvågor med Aniarakvartetten

I utställningen Vagn för flyende av Ingolf Kaiser.

Lördagskonsert i dialog med konsten

Aniarakvartetten spelar verk av Dmitrij Sjostakovitj och Åke Eriksson med reciterade dikter av Elisabet Hermodsson i utställningen Vagn för flyende av Ingolf Kaiser. Konstnären Ingolf Kaiser föddes i upptakten till andra världskriget. Han far stupade som tysk soldat och hans familj tvingades i krigets slutskede att fly till Sverige. Kan man se Dmitrij Sjostakovitj åttonde stråkkvartett som en kommentar till andra världskriget, eller är den en uppgörelse med tonsättarens situation i det totalitära Sovjetunionen? Hur påverkas det konstnärliga skapandet av livsavgörande upplevelser som för Kaiser? Hur tolkar en musiker ett verk avseende historisk kontext?

I samarbete med kulturföreningen NEO och Institutionen för musikvetenskap Uppsala Universitet. Med stöd av Kulturnämden Uppsala kommun.

Uppdaterad: