Vernissage: All That Is Solid Melts into Water

Tid: 14:00

Lördagen 24 september invigs utställningen All That Is Solid Melts into Water. Utställningen handlar om hur utbyggnaden av vattenkraft påverkat urfolk och miljö i stora delar av världen.

Invigningen sker på plats i utställningsrummet. Museichef hälsar välkommen, tillsammans med Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent. Curatorerna Rado Ištok och Mariam Elnozahy berättar om utställningen. Flera konstnärer medverkar. Museum Bar & Café håller öppet och serverar mat, dryck och snacks.

Fri entré till invigningen och till utställningen hela öppningsdagen (11.00-17.00) Därefter 80 kronor i entréavgift.

Om utställningen

I grupputställningen All That Is Solid Melts into Water möts samtida konst, arkeologiska föremål och arkivfilm för att belysa frågor kring vattenkraftens stora betydelse i moderniseringsprocessen och dess påverkan på urfolk och deras kulturarv med fokus på Sapmi och norra Sudan. På utställningen visas delar av den omfattande nubiska samling som idag finns på Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum. Samlingen kom till efter en samnordisk expedition (1961-1964) i samband med byggandet av Assuandammen i Egypten och Norra Sudan.

Till utställningen har flera konstnärer skapat nya verk, där det komplexa samspelet mellan modernisering och förbättrad levnadsmiljö å ena sidan och inverkan på miljö och kulturarv å andra sidan lyfts fram. Vattenkraften står för nästan hälften av Sveriges elförsörjning idag och betraktas som en pålitlig, säker och förnybar energikälla. Men utställningen ifrågasätter att vattenkraftens pris respektive nytta fördelas så olika mellan städers maktcentrum å ena sidan och olika ursprungsbefolkningar å den andra.

Medverkande konstnärer

• Ali Cherri (LB/FR)
  • Padmini Chettur (IN) med Maarten Visser (NL/IN)
  • Fadlabi (SD/NO)
  • Hanni Kamaly (NO/SE)
  • David Larsson (SE)
  • Jesper Nordahl (SE)
  • Raqs Media Collective (IN)
  • Katarina Pirak Sikku (SE)
  • Ala Younis (JO) och Anja Örn (SE).

Läs mer om utställningen All That Is Solid Melts into Water

Välkommen!