Samtal och poesiläsning: Svenska blodssynder

Plats: Uppsala konstmuseum

25 mars

Tid: 14:00 – 15:15

Hör poeten Burcu Sahin läsa ur sin diktsamling Blodsbok och samtala med författaren Ola Larsmo om arvet efter det svenska rasbiologiska institutet. 2022 skulle institutet, som lades ner 1958, ha fyllt hundra år. Hur har det kommit att prägla den svenska självbilden och rasistiska strukturer i dagens samhälle? Samtalet är en del av Uppsala Internationella Litteraturfestival. Fri entré!

poesi_top.jpg  Burcu Sahin poesialbum Blodbok är en poetisk inventering av det statligt rasbiologiskt institutets arkiv. 

Om Burcu Sahin och Ola Larsmo

Burcu Sahin, född 1993, gjorde en uppmärksammad debut med diktsamlingen Broderier 2018, för vilken hon mottog Katapultpriset. Hon har tidigare undervisat på Biskops-Arnö och Skrivarakademin i Stockholm. För tillfället är hon bosatt i Oslo och verksam som kulturproducent. Hennes nyutkomna diktsamling Blodbok är en poetisk inventering av det statligt rasbiologiskt institutets arkiv, men också av den egna kroppens ensamhet och kollektiva minnen. Dikterna består av textstölder från institutioner, författare, naturvetenskapen, nyhetsartiklar och sånger, för att kunna berätta om andra stölder. Historia som en början på ytterligare en historia. Blodbok är utgiven på Albert Bonniers förlag 2022.

Ola Larsmo, född 1957, är författare och litteraturkritiker. Han debuterade på åttiotalet och har sedan dess publicerat flertalet romaner och essäer. Hans senare verk präglas av historiska miljöer med dokumentära inslag, däribland hans hyllade bok Swede Hollow. Han är nu aktuell med boken Lektion 11 – En bok om rasbiologi. Ola Larsmo är även en flitig samhällsdebattör och kulturjournalist samt medlem i PEN:s internationella styrelse.

Moderator: Sven Widmalm, docent i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.

Uppsala Internationella Litteraturfestival

Samtalet är ett samarrganemang mellan Uppsala Internationella Litteraturfestival, Uppsala universitet och Uppsala konstmuseum.

Läs mer om Uppsala Internationella Litteraturfestival

Boka

Boka din kostnadsfria biljett via Tickster

Pris

Fri entré 

Mat & Dryck 

Museum Bar & Café håller öppet till klockan 16.30 och serverar snacks, dryck och mat.

Scen

Plan 1, Uppsala konstmuseum

Längd

60 minuter. 

Välkommen!