Panelsamtal: Living Library #3 : How to act? On allies, ambassadors and actions.

17 juni

Tid: 15:00 – 16:30

”The Living Library” är ett rum för samtal i skärningspunkten mellan fiktion, handling och forskning. I en serie av tre samtal, ledda av förändringsledaren, pedagogen och författaren Pernilla Glaser, kommer forskare, aktivister och konstnärer tillsammans diskutera begreppet klimaträttvisa genom vitt skilda berättelser och perspektiv. Samtalen sker på engelska via zoom.

Anmäl dig här: http://doit.medfarm.uu.se/kurt20747

Gäster:

Katarina Pirak Sikku, artist
Stellan Vinthagen, Gothenburg University
Stefania Barca, Zennström Professor in Climate Change Leaders, Uppsala University 
Joana Moll, artist and researcher
Kalle Brolin, artist

Mer information på engelska:

https://climatechangeleadership.blog.uu.se/living-library/

Mer om konstnärerna:

Katarina Pirak Sikku

Katarina Pirak Sikku är samisk bildkonstnär från Jokkmokk i Sapmi/Sverige. I konceptuellt stramt berättande genom föremål, fotografi, text och teckning, lyfter hon fram den svenska statens koloniala politik och dess effekter på samer idag och historiskt. Hon har gjort konstverk om protesterna mot provborrning av järnmalm vid Gállok, samt vattenkraftverk kring Luleåälven. 2015, nominerades Katarina Pirak Sikku till Dagens Nyheters kulturpris för utställningen Nammaláhpán, vilken utgår från 10 års arbete och konstnärlig forskning kring det rasbiologiska institutets övergrepp på det samiska folket. Konstnären har deltagit i separat och grupputställningar i de nordiska länderna, samt Colombia. Hon finns representerad i Moderna Museets samlingar. Läs mer på:

Joana Moll

Joana Moll är konstnär och forskare baserad i Barcelona och Berlin. Hennes arbete granskar tekno-kapitalistiska narrativ och dess effekter på “alfabetiseringen” av maskiner, människor och ekosystem. Hennes forskning rör ämnens som internets materialitet, övervakning, sociala profiler och gränssnitt. Hon har visat verk på inflytelserika institutioner och museer som Venedigbiennalen, MAXXI, MMOMA och Laboral med mera. Hon är medgrundare till Critical Interface Politics Research Group på HANGAR (Barcelona) samt The Institute for the Advancement of Popular Automatisms. Just nu är hon gästföreläsare på Universität Potsdam samt Escola Elisava (Barcelona). Läs mer här:

Kalle Brolin

Kalle Brolin är bildkonstnär och skribent och arbetar med videoinstallationer samt performance. Hans konst har visats i ett flertal internationella biennaler och konstutställningar. Den senaste serien handlar om kulturen kring kolgruvearbetare samt sockerfabriker i södra Sverige. Kalle Brolin är medskapare till Sunshine Socialist Cinema, en utomhusbio som drivs av solenergi. Han är skribent på olika kultursidor, den Fria Tidningen, samt i olika magasin. Efter att som konstnär ha levt och arbetat flera år i städer som Buenos Aires, Istanbul, London, Berlin, Stockholm, Köpenhamn, Tallinn och Gdansk och är han numera baserad i Malmö. Läs mer här: 

Arrangörer:

Climate Change Leadership, Uppsala universitet 
Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet
Uppsala konstmuseum
Mistra Environmental Communication