Panelsamtal: Do machines dream? 5/11

Plats: Museum Bar & Café

5 november

Tid: 14:00 – 15:30

Konst och teknik har sedan länge gått hand i hand. Å ena sidan finns konstnärer som inspireras av robotar och artificiell intelligens och å andra sidan finns maskiner som själva kan måla. Men kan en maskin skapa konst bättre än människan själv? Hör ett samtal om teknikens möjligheter och konsekvenser med flera experter på området. Fri entré!

Drom.gif

Panelsamtalet anordnas i samarbete festivalen Otherwordly. Otherwordly är en ny festival för elektronisk konst och musik som anordnas 2–4 november på Uppsala Konsert & Kongress. 

Boka

Förboka din kostnadsfria biljett på Tickster

Om Samtalet

I juni 2022 larmade en medarbetare på Google att en av deras chat-robotar uppvisade tendenser till ett medvetande och att den visade känslor. Farhågan, sanningsförankrad eller inte, är inte ny. Dystopiska skildringar av hur teknik och mänskligt medvetande och liv sammanförts är vanliga inom science-fictiongenren från Frankenteins monster till Blade Runner. Men även forskare och filosofer höjer ett varningens finger.  På senare år har det alltmer handlat om artificiell intelligens kontra människan. Mötet med något som liknar oss själva provocerar fram frågor om vad en människa är, vad ett medvetande är och vad begreppet liv innehåller.

Kan datorer skapa konst som berör

Det kreativa skapandet är ett av mänsklighetens utmärkande drag. Att skapa visioner och konst och att drömma fram nya idéer är ur ett teknologiskt och rationellt perspektiv helt irrationellt och skapar problem. Samtidigt är det här stora gåtor som kan få en oväntad lösning. Men vad händer om maskinen också tar sig in på det kreativa området? Skulle det vara möjligt för en dator att skapa en konst som berör och får samma funktion som den konst som skapas av oss människor? Skulle de till och med kunna göra det bättre än människan? I sin förlängning, vad betyder det för bilden av oss själva, för mänskligheten och hur ser den värld ut där detta händer?

Konsten ifrågasätter

Dessa frågeställningar bjuder naturligtvis in till diskussion och konstnärer tar ofta till sig ny teknik tidigt och gör den till sin. I panelen finns ett stort kunnande om teknik och om hur konstnärer arbetat med teknik på olika sätt. Inte minst om hur konsten vänt och vridit på den tekniska utvecklingen, drivit på den och inte minst ifrågasatt den och satt den i perspektiv som kastar ljus över mänskligheten.

Deltagare/talare

  • Anders Sandberg, senior research fellow, Future of Humanity Institute, Fellow of Reuben College, University of Oxford
     
  • Peder Bjurman, konstnär och författare, initiativtagare till Otherworldly-festivalen

  • Andrea Nordwall, universitetsadjunkt vid Blekinge tekniska Högskola
  • Alessandra Di Pisa, konstnär

  • Moderator: Björn Norberg, curator

Mat & Dryck

Museum Bar & Café håller öppet till klockan 16.30 och serverar snacks, dryck och mat. 

Scen

Museum Bar & Café

Längd

90 minuter. 

Varmt välkommen!