Musikverk: Brakfesten, digital premiär

18 februari

Tid: 19:00 – 21:00

Brakfesten är ett digitalt allkonstverk, en dans på vulkanens rand, en kvartett för tidens ände. Nybildade Utopidepartementet tar avstamp i Oliver Messiaens stycke "Kvartett för tidens ände" som komponerades och uruppfördes i ett koncentrationsläger 1940. Med nykomponerad och improviserad musik och visuella komponenter kontemplerar departementets musiker och konstnärer över vad det innebär att vara "vid tidens ände" i relation till dagens klimatkris. Krisen betraktas utifrån skiftande perspektiv; det geologiska, det mikroskopiska och det mänskliga.

Den digitala plattformen är uppbyggd som en musikalisk och visuell labyrint som förgrenar sig vidare ut i ett stort komplex av irrgångar. Ingens upplevelse av konstverket är den andres lik. Verket upplevs hemifrån via en dator med tillgång till internet och hörlurar. Verket kommer att under en begränsad period kunna nås från Utopidepartementets hemsida från och med premiären den 18 februari.
Brakfesten finns att uppleva avgiftsfritt på: utopidepartementet.se mellan 18 feb – 18 mars 2021

20.00 sker ett panelsamtalet med Stina Agback Hellberg, Leo Svensson, Sanne Hellberg och Oona Libens, i samarbete mellan Uppsala konstmuseum och Inter Arts Center i Lund.

Utopidepartement är en föränderlig sammanslutning av musiker, konstnärer, poeter.

Medverkande i Brakfesten:
Komposition och harpa – Stina Hellberg Agback
Komposition och cello – Leo Svensson Sander
Komposition och piano – Magnus Granberg
Violin och sång – Eva Lindal
Animation, skuggspel – Oona Libens
Animation – Sanne Hellberg
Animation, text – Johannes Heldén