Program 2018
REVOLVE PERFORMANCE ART DAYS 17–19 maj 2018
Ladda ner hela programmet (pdf)
Hollie Miller
Invigning och öppningskväll
Torsdag 17 maj 19.00–21.30
Orangeriet, Örbyhus slott, Fri entré
Jade Blackstock [UK], Gustaf Broms [SE], Paula Fitzsimons [IR], Rosie Gibbens [UK], Matt Mahony-Page [UK], Hollie Miller [UK], Leon Platt [UK], Nigel Rolfe [IR], Sandra Stanionyte [LT], WOL Performanceduon Lovisa Johansson och Wenche Tankred [SE].
2018 blir femte året av dialog mellan Vendel och Royal College of Art i London. Det markeras genom att några av de konstnärer som besökt oss genom åren bjuds hit för att återknyta kontakten. Kvällen är start för konst_örbyhus_slott, ett initiativ som vill skapa en engagerad plattform för konst i Norduppland.
Invigningstal Kajsa Ravin, kulturdirektör, Kulturenheten, Region Uppsala
Vegetarisk soppa serveras vid programmets slut.
Buss går tillbaka till Uppsala 21.30
17.45 Buss avgår från Uppsala resecentrum, Stationsgatan 4 till Örbyhus
Förbokning 018-727 24 82/ konstmuseum@uppsala.se
Ingen avgift. Smörgås och kaffe serveras på bussen
Uppsala konstmuseum
program fredag 18/5 - lördag 19/5
Uppsala konstmuseum bjuder på ett program där performancekonst kan upplevas parallellt, allt ifrån ett enkelt möte i intimt format, till långa processer eller verk där deltagaren spelar en aktiv roll. Grannlandet Polen har ett särskilt fokus med konstnärerna Honorata Martin, Franciszek Orłowski och Katarzyna Kozyra, ett land med en stark performancetradition.
Honorata Martin [PL]
Home Stop
Fredag 18 maj, 14.00–19.00,
Lördag 19 maj 11.30–14.00
Uppsala konstmuseum, Fri entré
Samtida nomadism har sällan koppling till årstider eller vilka frukter som kan skördas. Den har endast två binära uttryck. (a) Det ekonomiska välståndet med begränsad, men ändå närvarande politisk stabilitet eller (b) Fattigdom, hunger och krig. Vissa flyttar för att de vill. Utbudet av alternativ kan bli tröttande. Risken finns att det kanske är bättre någon annanstans; bättre arbete, studier, liv? Mini-hem, ofta på hjul, blir mer och mer populära. Du behöver inte vara bunden eller begränsad till en plats. Du kan byta stad, land eller kontinent. Du kan flytta dit Kaczyńskis* idéer inte kan påverka dig och stanna tills en ny Kaczyński försöker påverka dig. Andra flyr för att överleva eller rädda sin familj. De riskerar sina liv för att de inte har något annat val. Troligtvis bryr de sig inte om minimalism som filosofi men har trots detta endast få saker med hemifrån. De försöker börja sina liv på nytt och troligtvis längtar de hem och vill återvända. Kommer de att återvända? Kanske borde vi acceptera denna tendens och omdefiniera vad ett hem är. Lära oss att bo var som helst? Och ännu viktigare – vänja oss vid varandra.
*Jarosław Aleksander Kaczyński, är ledare för det regerande, socialkonservativa partiet Lag och Rättvisa i Polen.
Honorata Martin kommer att bo på Uppsala konstmuseum under 24 timmar. I sin performancekonst och sitt måleri låter Martin sin egen kropp bli vittne till samhällets sprickor, mellan tradition och modernitet, utsatthet och eskapism. Gränserna för vår fysiska, emotionella och psykiska styrka är områden som hon utmanar med både brutala och humoristiska metoder. Martin är verksam i Gdansk.
www.cargocollective.com/honoratamartin
Sonia Hedstrand [SE]
Enskilt samtal
Fredag 18 maj, 16.00-19.00
Uppsala konstmuseum. Fri entré
Enskilt samtal (15 min) bokas: museets reception / konstmuseum@uppsala.se / +46 (0)18-727 24 82.
Känner du behov av att tala med någon? Befinner du dig på en plats i livet då du behöver reflektera och formulera dig för att komma vidare? Har det hänt något som du behöver bearbeta? Är du i behov av vägledning? Känner du dig villrådig? Saknar du en coach? Någon som lyssnar och ställer de rätta frågorna? Välkommen att boka tid för enskilt samtal. Kostnadsfritt!
Sonia Hedstrand är video- och performancekonstnär, skribent, anlitad gästlärare och verksam inom flera konstnärliga samarbeten såsom Nollywood Hustlers, Dryckesbröderna, Osäkerhetsprincipen och 0s+1s kollektivet, med bas i Stockholm. För närvarande bedriver hon forskning inom områdena emotionellt- och performativt servicearbete.
Läs mer om Sonia Hedstrand
Nigel Rolfe
Gustaf Broms [SE], Nigel Rolfe [IR]
Fredag 18 maj, 17.00–17.30
Uppsala konstmuseum. Fri entré
Som performancepionjär på 1960-talet beskrev Nigel Rolfe sin praktik som “sculpture in motion”. Hans verksamhet kännetecknas av en stark känsla för materialitet och processinriktade arbeten med tillstånd av balans, poetisk klarhet och kollaps. I dialog med Gustaf Broms, baserad i Vendel, utforskar de båda konstnärerna två parallella universum, där bilder och ett rytmiskt flöde samspelar. Den subtila kommunikationen mellan konstnärerna kan anas, men bygger i grund och botten på att de är närvarande i samma rum.
Gustaf Broms, baserad i Vendel Uppland. I performance, video och installationer behandlar han existentiella teman kring människans relation till i naturen. Han är internationellt verksam, genom performancefestivaler och som utställande konstnär. Läs mer om Gustaf Broms
Nigel Rolfe är bosatt och verksam i Dublin. Rolfe har en omfattande produktion bakom sig och har gjort ett betydande internationellt avtryck som konstnär, curator och lärare. Sedan 1982 har Rolfe undervisat på Royal Collage of Art i London. Rolfes praktik spänner över video, film, fotografi och ljudkonst. Läs mer om Nigel Rolfe
Franciszek Orłowski
Franciszek Orłowski [PL]
This Blood is for You
Fredag 18 maj, 18.00–18.30
Uppsala konstmuseum. Fri entré
Få saker väcker så laddade känslor som blod – lidande, blodsband, extas. Föreställ dig en gåva tänkt till en anonym mottagare. I performanceverket This Blood is for You har Franciszek Orłowski frågat migranter, människor av olika nationell bakgrund, om de kan tänka sig att ge blod till den svenska blodbanken. Gåvotillfället registreras genom ett fotografi. Lagen ger full anonymitet mellan donator och mottagare. Här finns endast gåvan – bortom nationalitet, etnicitet, ursprung eller hudfärg – och viljan att rädda liv. Under helgen visas fotografierna på museet och som öppning sker en delegerad performance med deltagarna i verket.
Franciszek Orłowski är skulptör och performancekonstnär med konceptuell inriktning, verksam i Warszawa, samt som doktorand i Poznan. Hans konstprojekt har fokus på individens öde och existens i ett socialt, ekonomiskt och politiskt rum. I projektet Kiss of Love utbytte han t ex kläder med hemlösa personer. Projektet This Blood is for You har tidigare genomförts i Polen och visats inom ramen för ”Austrian Cultural Forum”. http://rodriguezgallery.com/franciszek-orlowski/
Samira Elagoz [FI/EG]
Cock, Cock... Who’s There?
Fredag 18 maj, 20.00–21.05
Uppsala stadsteater, Biljetter: 100–160 kr
”Jag ser på mitt liv genom kameralinsen; ett material som kan förvrängas, för att se på verkligheten som både subjektiv och föränderlig. Jag hoppas forma och fånga en verklighet som väcker oro och sätter igång samtal om publikens etik och upplevelser av intimitet.”
Cock, Cock... Who's There? är en berättelse som tar oss över tre kontinenter. Samira Elagoz visar sina möten med män som hon mött via datingappar som Tinder och chatforum som Chatroulette. Ett relationslandskap som både virtuellt och IRL växlar mellan brutalt och underbart på kort tid. Elagoz bjuder in publiken till att ta del av hennes resa, för att stärka sin självbild och sin relation till män, både sexuellt och på andra sätt. Verket vann Prix Jardin d'Europe vid Impulstanz 2017 och är mycket efterfrågat i kölvattnet av #metoo rörelsen. Samira Elagoz är en finsk-egyptisk konstnär och koreograf, baserad i Amsterdam.
Mer info: www.uppsalastadsteater.se
21.00–23.00 efterfest
Festivalbar Uppsala stadsteater
Ashley-Louise McNaughton, Performance Pathway, Resecentrum, Revolve 2017.
Performance Pathway
I stadsrummet
14:30–15.00 Resecentrum
15:00–15:30 Västgötaspången
Lördag 19 maj
Anna Frijstein, Antonis Maros, Aurora Gazm, Demeiza Toy Toy,
Eleni Tomadaki, Emilie Demetriou, Hannah Taylor, Lisa Hennig-Olsen,
Marjn Ottenhof, Noe Iwai, Tianqi Liu, Ying Xue.
Många unga konstnärer studerar på Performance Pathway – denna världsledande utbildning med performance som främsta ämne. Kroppen är en plats och ett underlag för identitetspolitik. Omfattningen av deras undersökning är stor, men fokus ligger på att skapa visuella bilder genom performance.
Katarzyna Kozyra, Il Castrato, 2006, stillbild ur video.Foto Marcin Olivia Soto.
Katarzyna Kozyra [PL]
Korus till “The Ark of Covenant”
Dirigerad av “Elisabeth Christina Linné”
Kör: Uppsala kammarkör
Dirigent: Francesco Acquista
Kompositör: Teoniki Rozynek
Lördag 19 maj, 16.00–16.30
Linnéträdgården, Samarr Linnés trädgårdsfest. Fri entré
Konstnären Katarzyna Kozyra medverkar med ett allegoriskt stycke i hjärtat av Linnéträdgården. Här undersöks arvet från vetenskapsmannen ur ett okonventionellt perspektiv. Linnés dotter Elisabeth Christina dirigerar Beethovens 9:e symfoni där en kör framför stämmorna som djurläten. Stycket är ett utdrag ur en längre icke realiserad performance där dottern får chansen att använda sin begåvning och bringa ordning i turbulenta tider av migration och populism. I verket blir Linné en representant för det mänskliga behovet av att klassificera (taxonomi), och en strävan efter att skapa ett nytt system av civil samexistens. Övergripande anas också klimathotet, något som får konsekvenser för hela mänskligheten.
Katarzyna Kozyra är en av Polen mest hyllade konstnärer, verksam i media som skulptur, performance, fotografi och videokonst. Det performativa i genuskonstruktioner, föreställningar och konventioner om kroppen, feministiska perspektiv på historieskrivning, djurrätt samt andligt sökande är ämnen hon adresserar. Hon är doktor i konst och har sedan 90-talet ställt ut internationellt i många prestigefyllda sammanhang.
http://katarzynakozyra.pl
Bob Ostertag & Fred Frith [US]
Lördag 19 maj, 19.00–20.00
Uppsala Konsert & Kongress
Biljetter: 155 sek / Student 120 sek
Elektronkompositören Bob Ostertag är lika delar musiker och aktivist, och har under karriären, som startade i 70-talets undergroundscen i New York, samarbetat med namn som Kronos Quartet, John Zorn och Mike Patton. Hans första Sverigebesök görs tillsammans med avantgardegitarristen Fred Frith (Henry Cow, Massacre). En ovanlig chans att höra två pionjärer inom performance- och improvisationsmusik!
Mer info: https://www.ukk.se/program/bob-ostertag-fred-frith/
Stina Nyberg [SE]
The Woman Who Lit the World
Lördag 19 maj, 20.30–21.15
Köttinspektionen
Ingen avgift.
Förboka plats: info@kottinspektionen-dans.se
Under en längre tid har Stina Nyberg gått i elektroingenjören Nikola Teslas fotspår och samlat på sig historier, teknologier och myter om trådlöshetens historia. Steg för steg insåg hon att berättelsen om geniet förvandlats till en berättelse om henne själv. Detta är hennes koreograferade historia om livet som geni.
Maria w Horn och Stina Nyberg [SE]
Alternating Currents
Lördag 19 maj, 21.45–22.30
Köttinspektionen, ingen avgift.
Förboka plats: info@kottinspektionen-dans.se
Alternating Currents är en intermedial elektricitetskonsert koreograferad och framförd av Maria w Horn, Stina Nyberg och en frekvensstyrd teslaspole. Konserten är en del av en längre tids besatthet av Nikola Tesla och det tidiga 1900-talets turnerande elektricitetsföreställningar. Alternating Currents är här för att bota samhällets brist på fascination för elektricitet.
Maria w Horn är tonsättare med fokus på audiovisuell och elektroakustisk musik verksam i Stockholm vid Fylkingen, Sthlm Drone Society och det egna skivbolaget XKatedra. Hon intresserar sig för hur ljud och visuella stimuli kan samverka för att transcendera vardagen och öppna för alternativa tillstånd och sinnesstämningar. Hon är en integrerad del av den experimentella musikscenen.
Lyssna till tidigare verk: https://soundcloud.com/mariawhorn
Stina Nybergs koreografiska praktik är relaterad till möjligheten att genom övertygelse och illusion skapa nya system av logik för att konstruera världen annorlunda. Hennes utgångspunkt är alltid ett feministiskt perspektiv på kroppen och hon intresserar sig för hur vi arbetar i relation till vad vi arbetar med.
Läs mer på: www.kottinspektionen-dans.se
21.00–01.00
Avslutningsfest i festivalbaren
Uppsala stadsteater
DJ Patric Kiraly