Poesi

Ta del av samtida nyskriven poesi i utställningarna. Här möter vi hyllade debutanter och poeter med en lång karriär bakom sig. Vi vill undersöka hur det skrivna ordet kan få genklang mot konsten i ett utställningsrum.

Läsningarna livestreamas via facebook, och vissa kan också reserveras via Tickster för att upplevas på plats.

Nachla Libre, Tiden har sett allt 


Lördag 12 september, Kulturnatten
21.00-21.30

Sömnlösheten och stadens sorl formar tankarna i Nachla Libres diktsamling Tiden har sett allt. Orden tickar fram i realtid i en debutbok som är både filosofisk och politisk, vardaglig och storslagen. Den är ett evigt samtal med natten, en uppgörelse med samhällets orättvisor, en färd mellan det som var och det som är men kanske mest av allt en skildring av en inre kamp för att finna ro.

Nachla Libres gör sin läsning bland konstnären Maj Brings kollage från 1960-talet. I ateljéfönstret på Södermalm smälter minnen från konstnärens liv samman med intryck från staden, om ensamheten i skapandet, sökandet och om jaget.

s mer

Elsa Tölli, Fun Primavera

Lördag 12 september, Kulturnatten
21.30-22.00

Runoutta, Elsa Tölli lausuu runojaan kokoelmastaan Fun Primavera näyttelyssä Taivas on sininen ja aurinko on kello.

 

Elsa Tölli on runoilija ja spoken word-artisti, joka on esiintynyt lukemattomilla lavoilla aina Flow-festivaaleista ja hämyisistä kellariklubeista kirjamessuihin ja runoviikkoihin. Värikylläisillä keikoillaan Tölli tuo lavalle tunnekuohunsa, anteeksipyytelemättömän läsnäolonsa sekä polveilevan vahvat runopuheensa. Taiteessaan hän juhlistaa rosoista glamouria, leikkiä sekä keskeneräisyyttä yhtä lailla kuin lavalla olemisen adrenaliinia ja puhdasta riemua. Tänä keväänä Tölli julkaisi ensimmäisen painetun teoksensa Fun Primavera.

 

Yhteistyössä Uppsalan kunnan Suomalaisen aluehallinnon kanssa

 

Läsningen sker på finska i utställningen Himlen är blå och solen är en klocka

Elsa Tölli är poet och spoken word-artist som har framträtt på en mängd olika scener och festivaler, från etablerade Flow Festival i Helsingfors, till minde klubbar eller poesiveckor i Finland. Töllis performances avspeglar ett känslomässigt tumult, en skoningslös närvaro samt ett levande och gäckande språk. I sin konst hyllar hon skärvan, grumsigt glitter, lekfullheten liksom adrenalinet och njutningen i att stå på scen.


I samarbete med Finskt förvaltningsområde Uppsala kommun.

Läs mer

Judith Kiros, ”O”  

Lördag 3 oktober 14.00

Judith Kiros debut ”O” är en hybrid av poesi och essä som tar sin utgångspunkt i Shakespeares pjäs Othello. Othello hetsas till att döda sin vita hustru och blir därmed det publiken redan vet att han är: ett monster, den svarte mannen. Läsningar av pjäsen varvas med rytmisk dikt och längre prosapassager – alla delar förhåller sig till detta O, en både öppen och stängd form. O är en bok som söker sig till reflektionsytorna och spegelbilderna, som skriver in sig i klassiska texter och utvidgas till att kretsa kring svarthet och kön i Sverige i dag.

I samarbete med Bibliotek Uppsala

 

Biljetter: Gratis

 

Eva Runefelt, Ur världen


Lördag 31 oktober  14.00

I Eva Runefelts poesi är stillheten en trakt. Hennes nya diktsamling ”Ur världen” kretsar kring det vardagligt levande – skiljt från de döda på ett sorgset men inte uppgivet sätt. Med känslig tydlighet skriver Runefelt fram en tillvaro som är lättigenkännlig men samtidigt helt ny, en tillvaro där gränserna upplöses och där syltburken i jordkällaren är lika full av liv som sädesärlan med sin vippande stjärt.

Läsningen sker i utställningen Relationer.

I samarbete med Bibliotek Uppsala

 

Biljetter: Gratis

Uppdaterad: