Kulturnatten 2020

Följ hela kvällens program från denna länk och vår studio i köket på Uppsala konstmuseum. Vi börjar med "Slow TV" för att framåt kvällen presentera poesi och performance av svenska och internationella gäster. Museirum och andra rum är ett återkommande tema. Längtan efter dem, fantasier om dem och frånvaron av dem. Om beröring och minnet av taktillitet. Här ges även en bred bild av alla fantastiska utställningsrum som finns på Uppsala konstmuseum och allt som kan ske här:  

Lördag 12 september 12.00–00.00 – Live Stream
Kulturnatten
 

19.00–19.15 Performance-lecture: The Tower av Camille Norment presenteras av avdelningen för offentlig konst i samarbete med Uppsala konstmuseum, Uppsala kommun

 

Ulleråkers gamla vattentorn är belägen på en höjd, omringad av träd, en ikonisk bild som väcker tankar om sagor och alternativa verkligheter – en heterotopi. I verket blir den stora omslutande tanken en inverterad klocka, en utdragen drone, vars klang resonerar mot platsen historiska, fysiska och psykologiska lager.

 

Konstnären Camille Norment har i en konstnärlig förstudie för platsen fördjupat sig kring mentalsjukhuset som idag kallas för Hospitalet. Här blir tornet ett rizomatiskt nätverk, ett blodomlopp för livsförsörjande vatten, men förknippas även med de kontroversiella behandlingarna med långbad i kallt vatten. Vattnet associeras också till meditation och vila.

Se här

 

Läs mer om projektet på uppsala.se/offentligkonst

19.15–19.50 Samtal och frågestund. Ann Magnusson konstkonsult AM Public och projektledare från avdelningen för offentlig konst berättar om Camille Norments internationella konstnärskap. Hör även mer om den konstnärliga förstudien som är en del av arbetet med offentlig konsts stadsutvecklingsprojektet i Ulleråker, Uppsala kommun.

 

20.00–20.30 AmissingRoom, Lundahl & Seitl, Digitalt ljudverk som genomförs av två personer i hemmet

‘AmissingRoom’ (2020) startas framför ett fönster i ditt hem. Trots att verket sker i ett hem, handlar det mer om frånvarande rum. Om ett imaginärt museum där samtida och historiska konstverk flyter fritt från sina fästpunkter.

Ladda ner appen, click here (Apple) eller here (Play)  Creative Technology by DVA

Symphony of a Missing Room skapades ursprungligen för Nationalmuseum 2009. Nu har det visats på 20 internationella konstmuseer, biennaler och festivaler såsom Gropius Bau / Berliner Festspiele, Royal Academy of Arts, Momentum 8 Nordic Biennale of Contemporary Art, Centre Pompidou Metz, MMK2 Frankfurt, S.M.A.K, Museum M, STUK och den 2:a Kochi Muziris Biennalen.


20.30-21.00 Samtal och frågestund med Lundahl & Seitl

Just nu arbetar duon med en ny version till Uppsala konstmuseum, där konstnären, dramatikern och författaren Peter Weiss arbete spelar en speciell roll. Genom begreppet ekfras undersöks den sömlösa glidningen mellan fysiska och virtuella museirum och konstverk, där en sorts förflyttning uppstår genom konstnärens och betraktarens inlevelseförmåga.    

Här kan du chatta och ställa frågor om konstverket och appen ‘AmissingRoom’ samt Lundahl & Seitls arbete.

 

Se här

21.00–21.30. Tiden har sett allt Nachla Libre läser poesi i utställningen Maj Bring – Detta är jag.

Sömnlösheten och stadens sorl formar tankarna i Nachla Libres diktsamling Tiden har sett allt. Orden tickar fram i realtid i en debutbok som är både filosofisk och politisk, vardaglig och storslagen.

Den är ett evigt samtal med natten, en uppgörelse med samhällets orättvisor, en färd mellan det som var och det som är men kanske mest av allt en skildring av en inre kamp för att finna ro.

Nachla Libre gör sin läsning bland konstnären Maj Brings kollage från 1960-talet. I ateljéfönstret på Södermalm smälter minnen från konstnärens liv samman med intryck från staden, om ensamheten i skapandet, sökandet och om jaget.

I samarbete med Bibliotek Uppsala

Se här

 

21.30–22.00

Runoutta, Elsa Tölli lausuu runojaan kokoelmastaan Fun Primavera näyttelyssä Taivas on sininen ja aurinko on kello.

 

Elsa Tölli on runoilija ja spoken word-artisti, joka on esiintynyt lukemattomilla lavoilla aina Flow-festivaaleista ja hämyisistä kellariklubeista kirjamessuihin ja runoviikkoihin. Värikylläisillä keikoillaan Tölli tuo lavalle tunnekuohunsa, anteeksipyytelemättömän läsnäolonsa sekä polveilevan vahvat runopuheensa. Taiteessaan hän juhlistaa rosoista glamouria, leikkiä sekä keskeneräisyyttä yhtä lailla kuin lavalla olemisen adrenaliinia ja puhdasta riemua. Tänä keväänä Tölli julkaisi ensimmäisen painetun teoksensa Fun Primavera
Yhteistyössä Uppsalan kunnan suomen kielen hallintoalueen kanssa

Poesi, Elsa Tölli läser ur sin diktsamling Fun Primavera på finska i utställningen Himlen är blå och solen är en klocka

Elsa Tölli är poet och spoken word-artist som har framträtt på en mängd olika scener och festivaler, från etablerade Flow Festival i Helsingfors, till minde klubbar eller poesiveckor i Finland. Töllis performances avspeglar ett känslomässigt tumult, en skoningslös närvaro samt ett levande och gäckande språk. I sin konst hyllar hon skärvan, grumsigt glitter, lekfullheten liksom adrenalinet och njutningen i att stå på scen.

Tölli publicerade sin första poesibok Fun Primavera våren 2020. I läsningen möter det finska språket Pauliina Turakka Purhonen textila skulpturer, där olika verklighetsnivåer ger plats för en medeltida biblisk bildvärld, vardaglig, humoristisk och grotesk på samma gång.

I samarbete med finskt förvaltningsområde Uppsala kommun

 

Se här

 

Uppdaterad: