Föredrag, samtal och soppluncher

Välkommen på föredrag, samtal och soppluncher på Uppsala konstmuseum.

Plats

Vi håller till i Museum Bar & Café. Här finns mycket gott att välja bland, både för den som är hungrig eller bara sugen på lite fika. Här erbjuds bland annat soppa, afternoon tea, dryck, smörrebröd, snacks och fika.

Kostnad

Vissa tillfällen kostar medan andra är gratis. Information om detta hittar du vid respektive tillfälle på programsidan.

Tillfällen våren 2020

Du hittar praktisk information om varje tillfälle under respektive månad på sidan Program.

Samtal: Karin Frostenson och Mats Jonsson 

Torsdag 30 januari 18.00

Karin Frostenson och Mats Jonsson samtalar med Daniel Werkmäster, Museichef. Vad skiljer olika generationers uttryck för politisk satir åt?

När blir serier konst och vad betyder det för uttrycket? Serietidningen och senare förlaget Galago, grundades 1979. Fler av Mats Johnsson serier har givits ut här. Under 2003-2018 var han även chefredaktör för Galago. Karin Frostenson var en av medlemmarna kring tidningen Puss (1968 – 1974). Vi frågar oss vad som hände i glappet mellan tidningarna Puss och Galago?

Jonsson är även aktuell med ungdomsboken Blod i gruset, samt serieromanen Nya Norrland från 2017 och Karin Frostensons konstnärskap visas just ni i en större presentation på Thielska Galleriet i Stockholm – Dåtid, nutid drömtid.

I samarbete med Bibliotek Uppsala.

Sopplunch: Mörksuggor och spränggravyr – om konstnären Verner Molin

Tisdag 25 februari 12.00

Daniel Werkmäster, museichef, föreläser.

Konstnären Verner Molin levde mellan 1907 och 1980. Han var uppvuxen i Rättvik och skildrade återkommande hembygdens miljöer i sin konst. Ett mycket speciellt motiv var Mörksuggan, ett väsen som levde nära människorna både på gårdarna och i den omgivande naturen. Två målningar ingår i Uppsala konstmuseums samlingar och visas just nu i museets utställning med verk från samlingarna. Vi får veta mer om de två verken, om honom och om en mycket speciell teknik för grafisk konst - spränggravyr.

I samarbete med Uplands konstförening.

Sopplunch: Sven Erik Skawonius, min pappa

Tisdag 24 mars 12.00

Betty Skawonius föreläser om sin far och hans formgivargärning på Upsala-Ekeby.
I samarbete med Upsala-Ekeby Sällskapet

Sopplunch: Johan Thurfjell om sitt konstnärskap

Tisdag 21 april 12.00

I samarbete med Uplands konstförening.

Sopplunch: Ingrid Atterberg och Viking Göransson – Mina föräldrar

Tisdag 19 maj 12.00

Monica Atterberg-Göransson berättar om sina föräldrars arbete som formgivare vid Upsala-Ekeby lervarufabrik. I samarbete med Upsala-Ekeby Sällskapet.

Uppdaterad: